×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

A morális értékek átsegítenek a válságon

2012.09.06 - 20:45
Megosztás:
A morális értékek átsegítenek a válságon

Az európai püspökök konferenciájának (CCEE) meghívására, az igazságosság és béke területével megbízott, szociális kérdésekben érintett püspökök tanácskoztak Nicosia-ban, Ciprus fővárosában szeptember 3. és 5. között, melyen a hazai püspökkari konferenciát Nm. Ft. Schönberger Jenő megyés püspök képviselte.

A konferencia a társadalmi együttműködést elősegítő eszközöket értékelte, a gazdasági világválság okozta pénzügyi krízis mögött meghúzódó morális értékvesztés tudatosításával. Ahogy az előadások során kihangsúlyozták, korunk gazdasági hanyatlása mögött erkölcsi válság húzódik meg. Az individualizmus előretörésével az egymás iránt érzett felelősségtudat elhomályosult, a testvéri szeretet törekvését pedig felváltotta az egyéni érdek érvényesítése. Ebből fejlődött ki aztán a pénzvilágban megmutatkozó instabilitás is, a kölcsönös kizárásra, a profitra igyekvéssel. Ebben a világban a gazdasági célok figyelmen kívül hagyják az emberi tényezőt, a számok felülírják a sorsokat. Az egyre inkább embertelenné váló helyzetből az értékekhez való visszatérés, a hithez való ragaszkodás, az evangéliumi üzenet életbe léptetése vezethet ki. Az egyháznak mindig is alapvető szerepe volt az értékfelmutatás, a krisztusi eszméhez való ragaszkodás, és ezt a feladatot teljesíti ma is. A történelem igazolta, hogy a hit bármilyen válságon átvezet, a morális értékek összekötnek egymással, erősítenek. Erre tett felhívást a konferencia: a szociális kohézió elősegítéséért, mind az egyházi vezetők, mind pedig a keresztény családok és egyének ki kell hogy álljanak. A krisztusi tanítás mellett kitartva, tanúságtevőkként kell hogy felmutassanak alternatívát, és kiutat a morális válságból.

Hazai helyzet

Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök a CCEE Caritas in Veritate tanácsa képviselői előtt, a megbízott európai püspökök, valamint a ciprusi parlament elöljáróinak jelenlétében a keddi nap folyamán beszélt a romániai valóságról. Az előadást követően még aznap, a küldöttekkel együtt ellátogatott Ciprus köztársasági elnökéhez, de betekintést nyert a különböző felekezetek — maronita, ortodox — valamint a déli és az északi országrészen élők helyzetébe is. A konferencia szerdán este közös szentmisével ért véget, az európai püspökök pedig a társadalmi igazságosság melletti elkötelezettségükben megerősödve tértek haza. A találkozón résztvevők a saját ismereteik bővítése mellett ugyanakkor jelentéseikkel, véleményükkel, tanácsaikkal segítették a CCEE Caritas in Veritate (Szeretet az Igazságosságban) tanácsát, és ezáltal az Egyházat, hogy hitelesebben, a valós problémák ismeretében emelje fel szavát a szociális kohézióért.

 

Cookie