×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

A motor már elindult Jeddah felé

2019.12.04 - 15:51
Megosztas :
 • A motor már elindult Jeddah felé

  A tizedik Dakar-ralijára készülő szatmárnémeti Gyenes Emánuel szerdán feltette versenygépét és felszerelését Marseille-be arra a hajóra, amely ebben a hónapban Szaúd-Arábiába utazik. Itt rendezik ugyanis januárban a világ legnehezebb terepraliját.

  Hajóra került Gyenes Emánuel motorkerékpárja, amely a marseille-i kikötőből elindul Szaúd-Arábiába, vagyis a Dakar-rali 2020-as kiírásának a helyszínére.

  Arról már korábban beszámoltunk, hogy az Amaury Sport Organisation (ASO), vagyis a világ legnehezebb terepraliját 1979-től rendező szervezet idén új kontinensre vitte a versenyt. Európába, Afrikában voltak az első versenyek 2007-ig, 2009-től 2019-ig pedig dél-amerikai országok, elsősorban Argentína látta vendégül a mezőnyt.

  Ebből a hosszú sorozatból kilencet élt már át a szatmárnémeti motorkerékpáros, Gyenes Mani, aki előbb Szilveszter Zsolt segítségével, illetve a MOL-csapattal vágott neki az afrikai sivatagi száguldásnak, majd a zernyesti Vectra Racing Teammel, az utóbbi években pedig az Autonet Motorcycle Team versenyzőjeként állt rajthoz. Ez utóbbi szatmári csapat támogatja Manit a 2020-as idényben is, aki egy tavaly vásárolt, idén pedig feljavított KTM nyergében vág neki a közel 7500 kilométeres kalandnak. Ez lesz a tizedik Dakar-ralija, és ha minden igaz, akkor a szatmári is megkapja a Dakar-legenda kitüntetést.

  Az eddigi kilencből csupán kétszer kényszerült feladni a versenyt. 2007-ben ő is rajthoz állt az utolsó afrikai Dakaron, és ő is célba ért Szenegál fővárosába a kilencedik legjobb debütálóként. A 2009-es dél-amerikai bemutatkozás nem sikerült jól, hiszen a második versenynap elején nagyot bukott a rajtot követő nagy porban, a széttört mocival pedig nem lehetett folytatni a viadalt. A 2011-es visszatérése viszont pazarul sikerült, hiszen összetettben a 17. lett, de megnyerte a maraton kategóriát. 2012-ben a 29. lett, de 2015-ben – vagyis újabb két éves szünet után – ismét megnyerte a maraton kategóriát – összetettben pedig a 21. lett.

  Eddigi legjobb Dakar-eredményét 2016-ban jegyezte, amikor 15. helyen zárt. A következő két évben is ott volt az élbolyban, a 17., illetve a 23. helyen zárt, az idei versenyen viszont műtött karral állt rajthoz. Két nappal a zárás előtt, a 8. versenynapot rosszul esett a sérült karjára, és már nem tudta folytatni a versenyt. Vagyis: bukással mutatkozott be, és bukással búcsúzott Dél-Amerikától.

  Mani bízik abban, hogy az ázsiai debütálás sokkal jobb lesz. Január első három hetében zajlik a verseny az Arab-félsziget sivatagjainak ergjei között.

  A versenygépek és egyéb, a versenyhez szükséges felszerelések szállítását az ASO vállalja. A hajó kikötött már Marseille-ből és a következő hetekbe érkezik meg Szaúd-Arábiába.

  Mani január 1-én repül Jeddahba, ahol az első négy napon zajlik majd a motorátvétel és az utolsó műszaki tesztelés.

  Január 5-én rajtol a mezőny a versenyre, amelynek össztávja közel 7500 kilométer, a mért szakasz pedig 5000 kilométer lesz. A szervezők idén sem ígérnek sétagaloppot a versenyzőknek, hiszen a közel két hetes távon öt versenynapon mintegy 450 kilométer hosszú mért szakasz vár a mezőnyre. Ráadásul a nyomvonal három negyede homokos talajon, homokdűnék között zajlik majd, a 12. versenynap végén pedig a főváros, Rijád közelébe épülő városba, Qiddiyába érkeznek meg a legjobbak.

  A magyar enduro-bajnok Mani zsinórban második éve nevezett az asszisztencia nélküli Malle Moto kategóriába. Vagyis, a versenyzőt nem kíséri majd szerelőcsapat, minden adódó műszaki problémát a pilóta egymaga kell elvégezze, ugyanakkor a motorkerékpár felkészítése a következő versenynapra is az ő feladata lesz.

  Ebben a kategóriában nevezett Mani tavaly is, és a bukásig versenyben volt az első helyért. Idén viszont meg akarja nyerni a kategóriát, az összetett táblázatban pedig az első harminc közé vágyik.

  „A 2019-es versenyre a sérülés miatt sajnos nem tudtam erőnlétileg százszázalékosan felkészülni. A 2020-as kiírásra viszont jól sikerült az alapozás, jól érzem magam, jól ment az edzés is, a sérülések is elkerültek, már nagyon várom a versenyt. A tavaly is használt motorral vágok neki a 2020-as kiírásnak, de az ősz elején darabokra szedtük a gépet, néhány alkatrészt ki is cseréltünk, és elvégeztük a szükséges javításokat is. Tehát, én és a motorkerékpár is készen áll, hogy véghez vigyük a célt” — mondta Mani, aki köszönetet mond a támogatók segítségének is.

  Mint arról beszámoltunk, Mani a 44-es rajtszámmal vág neki a Dakar-ralinak.

  Pesek Attila

  Cookie