×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A művészetre irányult a figyelem

2021.04.15 - 19:50
Megosztás:
A művészetre irányult a figyelem
A művészet világnapjáról a megyeközpontban is megemlékeztek szerda este. Az Aurel Popp Művészeti Líceum felújított épületének falára a diákok alkotásiból készült képek lettek kivetítve.

Április 15-én ünneplik a művészet világnapját, melyről Szatmárnémetiben látványos fényfestéssel emlékeztek meg. Szerda este az Aurel Popp Művészeti Líceum felújított épületére a diákok munkáiból készült, látványos fényfestést vetítettek, ezzel is igyekezve a művészetre irányítani a figyelmet. A fényfestés, bár zord időjárási körülmények között valósult meg, szívet melengető volt, és a jelenlévők, járókelők egy pillanatra megfeledkezhettek a borús hétköznapról. A szemet gyönyörködtető fényfestést a líceum pedagógusai és diákjai mellett a szatmáriak is megtekintették 20 órától kezdődően, bár a járványügyi helyzet miatt nem volt széles körben, előre népszerűsítve az esemény.
„Április 15. a művészet világnapja. Mindenképp szerettünk volna ünnepélyes keretek között megemlékezni erről, de a jelenlegi járványügyi helyzetben sajnos nem sok lehetőségünk adódott erre, s ekkor jött az ötlet, hogy a nemrég csodásan felújított iskolánk falára vetített fényfestéssel tegyük emlékezetessé ezt a napot. Projektünk megvalósításában a szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatott minket, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk.
A falra kivetített alkotások mindegyike jelenlegi és volt diákjaink munkája. Iskolánk híres tehetséges zenész diákjairól, kórusáról, valamint zenekaráról is, azonban a járványügyi helyzet miatt sajnos nem tudtuk élőben is kivitelezni, most nem tudtuk megörvendeztetni a szatmáriakat koncertjeikkel. Az Aurel Popp Művészeti Líceum közössége reménykedik abban, hogy hamarosan véget ér ez a korlátozásokkal teli időszak, s akkor élőben, szemtől szemben is rendezhetünk kiállításokat, tarthatunk koncerteket, hisz a művészetet ápolni kell, csak így lehet fenntartani és megtartani. A művészetnek szépítő, gyógyító, tápláló ereje van az emberi lélek számára, és erre nagy szüksége van az emberiségnek, talán most még inkább, mint máskor” — fogalmazott a líceum igazgatónője, Nichita-Sulyok Júlia a fényfestést követően, aki arra is rávilágított, hogy ez egy személyes fényfestés volt, hiszen a szatmári diákok munkái voltak láthatók.
Az Aurel Popp Művészeti Líceum közössége azonban nemcsak egy-egy napon emlékezik meg a művészetről, hanem mindennap, az oktatás keretében, hiszen a zene- és képzőművészeti nevelés már kicsi kortól központi szerepet kap. Az I–IV. osztályos gyerekek zongorázni vagy hegedülni tanulnak, az V–VIII. osztályosok már a fúvós, ütős hangszerek és a gitár közül is választhatnak a hangszertanulás jegyében, de a gimnazisták számára már a képzőművészeti oktatás is bekerül a tantervbe. A IX–XII. osztályos diákok számára aztán kitárul a világ, és a zeneképzés terén magánének (canto), zeneelméleti oktatás is bekerül, míg a képzőművészeti oktatás palettája színesedik, hiszen festészeti, grafika-, szobrászat-, tervezői, textil- és architektúraképzést is választhatnak a diákok. „Büszkék vagyunk arra, hogy két tannyelvű iskolaként példamutató az intézmény közössége, nagyon jól kijön egymással mindkét tagozta. Környékünkön talán az egyetlen olyan művészeti oktatásra specializálódott iskola vagyunk, ahol magyar és román nyelven, előkészítő osztálytól érettségiig lehet művészetet tanulni” — összegzett az igazgatónő.


Sógor Beáta

 

A legkisebb hősök világnapja
Romániában minden félórában világra jön egy koraszülött baba, ez azt jelenti, hogy tíz újszülött közül egy korababa. Ma rájuk irányul a figyelem: a legkisebb hősöket ünnepeljük.
A koraszülöttek világnapjához csatlakoznak
A reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálva a koraszülöttek világnapján a világ számos épülete lila megvilágításba burkolódzik. Ehhez csatlakozik a Boldog Scheffler János Központ is.
Mire jó a fizioterápia?
Holnap lesz a fizioterápia világnapja, ami a természet fizikai és kémiai energiáit használja a különböző mozgásszervi megbetegedések megelőzésére, gyógyítására és rehabilitációra.
Cookie