×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A nagy 70-es összefogás - Videó!

2020.05.14 - 09:23
Megosztás:
A nagy 70-es összefogás - Videó!
Dokumentum értékű tízperces kisfilmmel emlékezik a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az ötven évvel ezelőtt, 1970. május 14-én Szatmárnémetire és Szatmár megyére lesújtó természeti katasztrófára, a „hetvenes árvízre.”

Minden idők legnagyobb csapása érte akkor a várost, de az összeállítás kihangsúlyozza, hogy a Szamos kiöntésének másnapján minden idők legnagyobb összefogását is megélik a szatmáriak. Ennek az összefogásnak köszönhetően születhetett újjá akkor a város, és ennek az összefogásnak az emlékéből táplálkoznak még ma is az új generációk.

A film korabeli képei a Szatmár Megyei Múzeum és az országos filmarchívum felvételeiből lettek összeállítva, egyes helyeken éles kontrasztba állítják a készítők az ötven évvel ezelőtti katasztrófa sújtotta városról készült fekete-fehér, szemcsés felvételeket a mai modern technikával készült városképekkel.

A filmben a hangsúly a hétköznapi emberekből lett életmentőkön, a kiskorúakból egy nap alatt felnőtté lett gyerekeken, a város és lakói megmentésére létrejött helyi és nemzetközi összefogáson, az általános érvényű példaértékű magatartáson van.

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie