×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

A nagykövetet is megénekeltették

2018.11.27 - 13:02
Megosztás :
 • A nagykövetet is megénekeltették

  Nagyon színes és tartalmas, bő kétórás összeállítással jubilált a Német Kultúrest a „kulturális tolerancia és tisztelet” földjén, ahol még a német nagykövetet is megénekeltették.

  „A német kultúra él, itt valóban él, és ez nem egy udvariaskodó szófordulat, hanem tény” — fogalmazott Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete vasárnap délután a zsúfoltságig megtelt Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében, a jubiláló, immár ötödik alkalommal megszervezett Német Kultúrest alkalmával. A Német Demokrata Fórum szatmári szervezetei öt évvel ezelőtt rendezték meg az első Német Kultúrestet, azzal a céllal, hogy teret adjanak azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a német kultúra, a sváb hagyományok iránt, és akik tehetséget éreznek magukban, hogy ezt be is mutassák, a gazdag és változatos programfelhozatalú rendezvény pedig azóta is töretlen sikernek örvend. Az est hagyományosan a szatmári svábok himnuszával kezdődött, majd házigazdaként a szatmári NDF vezetői, Josef Hölczli, Johann Leitner és Stefan Kaiser köszöntötték az egybegyűlteket, kiemelve: a Német Kultúrest már tradíció lett a szatmári svábok (de nem csak) körében; egy olyan alkalom, amelyen a fiatalok bemutathatják tehetségüket, felvillantva a szatmári svábok gazdag kulturális hagyományának legkülönfélébb szegmenseit. „Az NDF a hagyományokat is ápolja, de a hagyományápolás semmit nem ér, ha nincsenek gyermekek, fiatalok, akiknek tovább lehet adni az ősi szokásokat. Szerencsére ilyesmiről a mi esetünkben szó sincs” — mondta Stefan Kaiser, Johann Leitner pedig azt hangsúlyozta, hogy a hagyományok, a szokások megőrzése a nemzeti identitás megőrzését jelenti. „Szatmár egy multikulturális város és vidék, a svábok pedig ebből a multikulturalitásból átvettek és átvesznek minden jót, illetve gazdagítják a német kultúra értékeivel” — summázta. Köszöntőjében Meier-Klodt nagykövet nem rejtette véka alá, hogy szívének kedves régió Szatmár, felidézve kinevezését követő „országjáró körútját”, mert már akkor tudta, hogy ide vissza fog jönni, lehetőleg minél többször. „Szatmár egy mini Európa, a szó legjobb és legnemesebb értelmében, a kulturális tisztelet és tolerancia földje” — jelentette ki határozottan.

  Sajnos azonban ez nem mondható el mindig az ország központi politikai életéről —állapította meg nem kis keserűséggel Ovidiu Ganţ, a német kisebbség parlamenti képviselője, aki elegáns és diplomatikus megfogalmazásában arra mutatott rá: „enyhén kétségesnek lehet minősíteni” a nemzeti kisebbségek jogait biztosító 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak betartását, ha a kormányközeli klikkek és szócsövük olyan minősíthetetlen és ép ésszel fel nem érhető kirohanásokat engednek meg maguknak, mint pár napja Ilan Laufer Iohannis államelnökkel, a Német Demokrata Fórummal s az egész német kisebbséggel szemben.

  A köszöntőket követően kezdetét vette a bő kétórás, nagyon színes és sokrétű műsor-összeállítás — elsőként a Männerchor nyújtotta át sváb népdalcsokrát, méghozzá egy különleges taggal bővülve, ugyanis Cord Meier-Klodt nagykövetet is táncba, pontosabban dalba vitték. Ezt követően a nagykárolyi német tagozat elsősei perdültek Hét tánclépésre, hatalmas sikert aratva, majd a nyári „újságíró-iskola” tehetséges cikkírói olvastak fel részleteket a Banatische Zeitungban megjelent, legkülönfélébb témákat érintő publikációikból, aztán ismét apróságok, ám ezúttal már a német líceum és a Gemeinsam gyerkőcei perdültek táncra, amelyet vastapssal jutalmazott az elragadtatott közönség. Különleges zenei csemegének számított a Frauenchor összeállítása, amelynek a filharmónia vonósnégyesével közös előadásában az Örömóda, Dvořák és Sosztakovics művei mellett egy közkedvelt karácsonyi dal, a Kis dobos fiú (a sokak által csak „Rapa-pam-pam”-ként ismert) is felcsendült. A kulturális palettáról természetesen nem hiányzott a színi előadás sem: az ötödikes diákok a 12 hónapról szóló mesét elevenítették meg, aztán ismét a nagykárolyi német tagozatos, de már ötödik-nyolcadik osztályos diákok perdültek táncra, majd szavalatokkal zárult a mindenki számára tartalmas szórakozást kínáló Német Kultúrest.

   

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie