×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
22 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

A néptáncot és a népi kultúrát ünnepelték Bogdándon

2012.09.09 - 20:13
Megosztas :
 • A néptáncot és a népi kultúrát ünnepelték Bogdándon

  Tegnap huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivált, ami lehetőséget adott az együtt élő nemzetiségek néptánckultúrájának és néphagyományainak a megismerésére és azok elsajátítására.

  A huszonkettedik Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivál szervezése is épp olyan izgalommal történt, mint első alkalommal. Egy dolog előre biztosnak látszott, mégpedig az, hogy kedvező lesz az időjárás a szabadtéri rendezvényhez. A mindig elsők, a mindig ünnepeltek, a bogdándi Kis Rozsmalint néptánccsoport a polgármesteri hivatal elől vonult a színpadig. Ők azért részesülnek különös bánásmódban, mert Bojan Éva tanárnő irányításával a bogdándi csárdással kezdik a rendezvényt, és ez a csoport az, amelyik mindig változik, ugyanis amikor elvégzik a nyolcadik osztályt, a kisebbek lépnek a helyükbe. A lényeg az, hogy nem szűnik meg a bogdándi csárdást életben tartó tánccsoport.

  Köszöntők, ünnepi beszédek

  A néptánctalálkozó műsorvezetői — Nagy Katalin és Mészáros Lőrinc — köszöntötték a résztvevőket, majd Aurel Bojan polgármester nyitotta azt meg: „Jó napot kívánok mindenkinek!” köszöntéssel. „Ez a fesztivál a kölcsönös megértés példája — hangsúlyozta a polgármester —, akik ide eljönnek és ezt látják, azok toleránsabbak, megértőbbek lesznek, egymásra jobban odafigyelnek. Ovidiu Silaghi szállítási miniszter is magyarul szólt a közönséghez, Eugeniu Avram kormánybiztos, a község szülöttje is példaértékűnek nevezte a Bogdánd községben tapasztalható etnikai összefogást. Ezt követően Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, majd Kovács Sándor, Szabolcs–Szatmár–Bereg megye képviselő testületének alelnöke mondott köszöntőt. Kovács Sándor elmondta, hogy két éve, mint Géberjén polgármestere kísérte el a helyi néptánccsoportot, akkor Misténe Vince Andrea volt a csoport vezetője, aki most Géberjén polgármestere. Mircea Govort követően Pataki Csaba hangsúlyozta, hogy ő nem csak a megye infrastrukturális fejlesztését tűzte ki céljául, hanem a kulturális életét is, éppen ezért mindig nagy örömmel vesz részt ezeken a rendezvényeken, mert azt tapasztalja, hogy Bogdándon egy színes kulturális tevékenység zajlik.

  Szili Katalin üzenete

  Dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Fórum alapító elnöke elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a néptáncfesztiválon, de üzenetét Nagy Katalin olvasta fel. Szili Katalin kiemelte: „Nagyra becsüljük azokat az értékeket, amit a néptánc hagyományok ápolásával — mint minden nemzeti kisebbség egyik legősibb kifejezésmódjának, kiemelkedő kulturális kincsének — megőrzésével, továbbá összekötő kapocsként történő bemutatásával végeznek. A nemzeti kultúrát szívvel–lélekkel ápoló emberek — függetlenül attól, hogy származásuk, anyanyelvük magyar, román, német vagy roma — mindig szép példát mutattak mind a befogadó közösségekkel való együttélés kialakulásában, a toleranciában, tehát egymás megbecsülésében. A néptánc kultúra mindenütt a világon — de kisebbségi helyzetben élőknek különösen — fontos a saját gyökerek ápolásában, anyanemzetükkel való kapcsolatokban, az értékes hétköznapi szokások, viseletek, népzenei múltunk megőrzésében.”

  Fellépő együttesek

  A fesztiválon színpadra lépett a bogdándi Kis Rozsmalint, a szilágykorondi ifjúsági csoport, a nyíregyházi Nyírség, a mátészalkai Szatmár, a géberjéni néptánccsoport, a kolozsvári Bogáncs–Zuboló, a szilágysámsoni néptánccsoport, szilágycsehi néptáncegyüttes, a selymesilosvai tánccsoport, a Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese és a Cununita. Népdalokat énekelt id. Szarvas Károly (Egri) és Szilágyi Ferenc (Szilágysámson).

  Elek György

  Cookie