×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Publicisztika

A név és a jellem párhuzama vagy ellentéte

2021.04.07 - 20:00
Megosztás:
A név és a jellem párhuzama vagy ellentéte
Johanna nem szereti a nevét. Túl komoly, nem illik hozzá. Ezt gyakran elmondja a szüleinek is. Rossz választás volt, nem gondolták át igazán. Sajnos ez ma már nagyon sok szülőre jellemző. Olyan nevet akarnak adni a gyerekeiknek, ami kifejezi a vágyukat, ami egyedi, különleges, emiatt elég sokan beleválogatnak.

Johanna szülei azt gondolták, hogy a név jellemet is ad, kifejezi azt. Ha a név rejt magában egy kis komolyságot, tekintélyt, rangot, akkor az a viselőjére is jellemző — remélték —, pedig a tudatuk mélyén ott volt, hogy ez nem minden esetben igaz.

Johanna már serdülőkorban meggyőződött arról, hogy ő és a neve nem egyeztethető össze a tulajdonságok alapján. Bár ki tudja? Milyen tulajdonságokat lehet kiolvasni egy névből? Nem lehet tesztelni minden Johannát, hogy mennyire hasonlítanak a tulajdonságaik. Akkor miért állítja Johanna, hogy az ő tulajdonságai nem egyeztethetők össze a neve mellett felsorolt tulajdonságokkal? Pedig ezeket évszázados tapasztalatok, megfigyelések alapján írták le a néprajzkutatók.
Vannak, akik úgy adnak nevet a gyermeküknek, hogy átböngészik azokat a névmagyarázó szövegeket, melyekben le van írva, hogy a nevek viselőire milyen tulajdonságok vonatkoznak. Johanna is olvasott ilyen névmagyarázókat, de egyetlen név mellett sem volt olyan leírás, ami megfelelt neki. Végül megértette, hogy ezek a leírások nem tökéletesek, az ő tulajdonságai is messze eltérnek a leírásoktól, és nem kell foglalkozni azzal, hogy milyen következtetéseket vontak le a névmagyarázók a név értelmezésekor.

Hosszas töprengés, kutatás, elemzés után felismerte, hogy az emberek jellemét nem a név adja, hanem részben a genetika, nagyobb részben a szándék, sokszor az akarat, az elhatározás. Ha csak a jóságra és a rosszaságra gondolunk, a hajlam adott mindkét irányba, a döntések határozzák meg, hogy valaki jó lesz vagy rossz. Vitathatatlan, hogy vannak tulajdonságok, melyeket genetikai úton hoz magával az ember a szülőktől vagy még távolabbi ősöktől, a viselkedés és sok más tulajdonság viszont elhatározás (neveltetés?) kérdése.

Nagyon sokan próbálnak megfelelni a kordivatnak vagy a kor különböző elvárásainak. Ehhez sokkal több akaraterőre, sokkal erősebb elhatározásra van szükség, mint kedvesnek, jónak, segítőkésznek lenni. Johanna is próbálkozik az utóbbi tulajdonságok birtoklásával (ezek a nevére is jellemzők), valahol mégis úgy érzi, hogy ezek a tulajdonságok átlagosak, nem lehet velük kiemelkedni az átlagból. A kordivatnak történő megfelelés gyakran önfeladással jár, lemondani a már meglévőről a talán elérhetetlenért, vagy ha elérhető, nem mindig hoz olyan pozitív hatást, hogy az élvezhetővé váljon.

Az emberi tulajdonságok szabályozása nagyon sok nehézséggel járhat. Főként akkor, ha nem csak az a cél, hogy valaki jobb legyen, hanem az, hogy megfeleljen bizonyos elvárásoknak. Ha nem felel meg, kirekeszthetik, ha megfelel, ő küzd majd hiányosságokkal. A megfelelési kényszer többrétegű is lehet: párkapcsolati, munkahelyi, politikai, világnézeti, önérdekeltségű… Johanna egyedülálló, mindig vágyik családra, de olyan elvárásai vannak, amelyek nem teljesíthetők, kompromisszum kötésére pedig alkalmatlan. A munkahelyén igyekszik jól teljesíteni, de a hobbija miatt a munkát másodrendűnek tekinti. Vannak politikai nézetei, de az elveiből egy szikrányit sem ad fel azért, hogy hatalomhoz jusson, mert tisztában van azzal, hogy a politikában nem lehet állandó a hatalmi szerep, egy ideig-óráig tartó hatalomgyakorlásért pedig nincs értelme a kompromisszumkötésnek. Tudja, mit jelent vallásosnak és nemzetinek lenni, ezeket megpróbálja a magánéleti kategóriában kezelni, bár nem egyszerű. Túl erősek viszont az önérdekű megnyilvánulásai, s ezekből nem enged, küzd értük, ami azzal jár, hogy nagyon sok jó tulajdonsága is sérülést szenved.

Végül egyet kell érteni azzal, hogy a név nem tükörkép. Az viszont tapasztalható, hogy egyre többen próbálják lerázni magukról a genetikailag örökölt tulajdonságokat, hogy a saját elképzelésüknek megfelelően formálják a jellemüket.

Elek György

Cookie