×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
30 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

A nyelv… sohasem készül el

2019.11.15 - 09:05
Megosztas :
 • A nyelv… sohasem készül el

  „Nyelvében él a nemzet” — fogalmazta meg Kőváry László erdélyi történetíró és lapszerkesztő az 1842-ben megjelent kötetében, amely Székelyföld minden táját, helységét mutatja be romantikus lelkesedéssel.

  A szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskolában idén is — mint eddig minden évben — megemlékeztek november 13-ról, a magyar nyelv napjáról. Az iskola 5–8. osztályos tanulói magyartanáraik, Rus Annamária és Tivadar Melinda irányításával több órát felölelő foglalkozások keretében szereztek személyes tapasztalatokat, élményeket a magyar nyelvről, a szókincs gazdagságáról.

  Kedden az osztályok tanulói kiválasztották a számukra legkedvesebb magyar szót, amely vagy hangzása, vagy pedig jelentése miatt volt fontos számukra. Ezeket a szavakat leírták egy előre megszerkesztett magyar motívumos szókártyára, majd mindegyik felkerült az osztály közös plakátjára.

  Szerdán, a magyar nyelv napján játékos online vetélkedőn vehettek részt a diákok, próbára téve ismereteiket nyelvi játékok, hungarikumok, magyar mesék, irodalom, földrajzi nevek témakörökben. Igazán hangulatosan teltek az órák, sok-sok nevetéssel.

  Csütörtökön csoportmunkára került a sor, ahol a már előre összegyűjtött szókártyák felhasználásával verseket kellett írniuk a csapatoknak, ezeket pedig az osztály plakátjára írták/ragasztották fel a diákok.

  A foglalkozások során beigazolódni látszott: „A nyelv él, lüktet, fejlődik. Folyton-folyvást növekszik, mint az eleven köntös. Sohasem készül el.” (Ábécé a nyelvről és lélekről — Kosztolányi Dezső).

  Sok-sok élménnyel, nevetéssel gazdagodott minden diák és tanáraik egyaránt.

   

  Cookie