×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

A romák hazaköltöztetéséről tárgyal a két francia miniszter

2012.09.12 - 16:12
Megosztás:
A romák hazaköltöztetéséről tárgyal a két francia miniszter

Kétnapos látogatásra érkezett szerdán Manuel Valls francia belügyminiszter és Bernard Cazeneuve, a francia kormány európai ügyekért felelős tárca nélküli minisztere, hogy a Franciaországba vándorolt romániai cigányok hazaköltöztetéséről tárgyaljon.

A francia kormány tagjait fogadja Traian Basescu államfő, Victor Ponta miniszterelnök, találkoznak Mircea Dusa román belügyminiszterrel és Mariana Campeanu munkaügyi miniszterrel. Csütörtökön a francia küldöttség Aranyosgyéresre (Campia Turzii) utazik, ahol egy hátrányos helyzetű gyerekeket segítő, francia állami támogatással működtetett iskolai étkezdét keresnek fel.

A két francia miniszter romániai látogatását Francois Hollande köztársasági elnök jelentette be vasárnap, jelezve, hogy Franciaország a „gyökerénél” próbál megoldást találni a roma bevándorlók problémájára.

„Nem fogadhatjuk el, hogy ezt a közösséget elüldözzék országukból és Franciaországban keressenek menedéket” - jelentette ki a francia elnök.

A hatóságok becslése szerint mintegy 15 ezer roma érkezett Franciaországba Közép- és Kelet-Európából. Manuel Valls romániai útja előtt egy televíziós műsorban így nyilatkozott: „Franciaország nem tudja befogadni a világ és Európa minden nyomorát”. Hozzátette: azt tervezik, hogy szeptember végéig hétezer romániai és bulgáriai romát küldenek haza, segéllyel támogatva hazatérésüket.

Valls augusztusban azt mondta, nem érti, hogy a cigányok „származási országai” miért nem léptetnek életbe határozott társadalmi beilleszkedési programokat". A francia belügyminiszter korábban azzal vádolta Romániát és Bulgáriát, hogy évtizedek óta diszkriminálja „ezt a szegénység, munkanélküliség és írástudatlanság sújtotta népességet”.

Romániában a legutóbbi népszámláláson 620 ezer ember vallotta magát romának, számukat azonban a hatóságok több mint kétmillióra becsülik.

Cookie