×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A szatmári betegek problémáival foglalkoznak

2021.09.18 - 10:12
Megosztás:
A szatmári betegek problémáival foglalkoznak
A szatmári lakosok orvos–beteg kapcsolatait is hivatott segíteni a Szatmári Páciensek Kollégiuma. Olyan problémára hívják fel most a figyelmet, amit sok lakos aggasztónak talál: a poliklinika kínálta egészségügyi szolgáltatásokhoz való nehézkes hozzáférést.

Egy ideje megyeszékhelyünkön is megkezdte tevékenységét a Szatmári Páciensek Kollégiuma, a non-profit szervezet célja pedig az, hogy támogassa a térség lakosait az egészségügyi szolgáltatások igénybevételében, segítsen az orvos–beteg kommunikációban, olyan problémákra hívja fel a helyhatóságok figyelmét, amelyek megnehezítik a szatmári betegek hétköznapjait. A szervezet elnöke dr. Berko Bogdan fogorvos, alelnöke pedig Boldea Raluca és Turner Corina, akik székhelyükön, az Octavian Goga sugárút 2. szám alatt és a 0771.445.909-es telefonszámon igyekeznek válaszolni, segíteni a szatmáriaknak.

Most első ízben közleményben is felhívják a figyelmet egy olyan problémára, amit sokszor és sok lakos felrótt már a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségének, ez pedig nem más, mint az egészségügyi intézményhez tartozó régi poliklinika kínálta egészségügyi szolgáltatásokhoz való nehézkes hozzáférést.
Az idők során sok panasz érkezett a szatmárnémeti régi poliklinikára, ezért csütörtökön a szervezet tagjai is elmentek megnézni, megtapasztalni, hogy mi történik a helyszínen, megalapozottak-e a lakosság által sokszor felróttak, amennyiben pedig valósak a jelzett problémák, akkor megpróbáljanak segítséget nyújtani.

Mint írják, az első csalódás akkor érte őket, amikor megpróbálták telefonon elérni az intézmény recepcióját, a telefonos megkeresésre ugyanis senki nem válaszolt – annak ellenére, hogy a román online szatmári sajtón keresztül éppen a napokban hívták fel erre a poliklinika figyelmét a lakosok. Ez ügyben az intézmény vezetőségével is egyeztetni kívántak, amihez azonban fel kell keresniük az új kórház épületét, ahol először mindezt írásban kell kérelmezniük.

A közlemény szerint a poliklinika épületébe is megpróbáltak bejutni, hogy a helyszínen hivatalos panaszt tegyenek, viszont erre se volt lehetőségük, ugyanis előzetes időpontfoglalás nélkül, amit csak telefonon vagy interneten keresztül tehetnek meg, nem léphettek be. Panasztételért szintén az újkórház épületét kell felkeresni – írják.

Ezt követően a lépcsőkön, a járdán és a zöldövezeten várakozó betegekkel beszélgettünk – folytatja a Szatmári Páciensek Kollégiuma. A várakozók között volt egy úr, aki aggodalmaskodva várta a poliklinikán vizsgálaton részt vevő feleségét, akit epilepsziával diagnosztizáltak, és aki gyakori rohamokkal küszködik. Mivel csak a hölgynek volt szüksége orvosi ellátásra, kísérőjét nem engedték be az épületbe, annak ellenére sem, hogy részt vett a járványügyi triázson.

Elbeszélgettek az intézmény előtt egy hölggyel is, akinek a férjét leukémiával diagnosztizálták, jelenleg pedig Londonban kezelik. A következő kezelést szeptember 20-tól kezdődően kellene megkapja a hitvestárs, ehhez azonban a poliklinikán dolgozó szakemberek bizottságának döntése is szükséges – ezt azonban szeptember 28.-a előtt nem fogja megkapni, ekkor tartja következő ülését a bizottság, mivel az egyik szakember jelenleg a szabadságát tölti.

Végezetül pedig a sajtó segítségével üzennek a kórház vezetőségének: „Dr. Paula Mare, Marc Adrian úr, meg vagyunk győződve róla, hogy akadna anyagi fedezet néhány pad kihelyezéséhez és egy decens várakozó rész kialakításához a poliklinika udvarán és/vagy az intézmény előtt, ahol biztonságosan, a társadalmi távolságtartás szabályainak betartásával lehet várakozni, hiszen ez utóbbi ok miatt nem léphetnek be az emberek a poliklinikára”.

Építő együttműködés a betegekért

A Szatmári Páciensek Kollégiumának levele nyomán megkerestük a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét is, hogy rákérdezzünk a jelzett problémákra. Marc Adrian, az egészségügyi intézmény vezerigazgatója leszögezte: örül annak, hogy végre Szatmár megyében is működik a páciensek érdekvédelme, hiszen az országos hálózat a legtöbb megyében már régóta tevékenykedik, Szatmárból ez évek óta hiányzott.

A kórházigazgató is tud arról, hogy csütörtökön felkereste a szervezet elnöke az adminisztratív osztályt, ám abban az időpontban nem tartózkodott az említett épületben, a panaszos pedig nem hagyott elérhetőséget, amin meg lehetett volna keresni. Mint mondta, a kórház nyitott a szervezettel való együttműködésre, készek megbeszélni minden észrevételt, ami a betegek javát szolgálja – jövő héten pedig már az első találkozóra is sor kerülhet a kórház és a betegek érdekeit védő szervezet között.

Azzal, hogy a régi poliklinkán nehézkes az időpontfoglalás, a kórház vezetősége is tisztában van. Jelenleg három telefonvonalon kérhetnek időpontot a lakosok – ezekhez kiegészítő vonalakat is kértek már a szolgáltatótól –, viszont mivel rengeteg a beteg, nagyon sokan szorulnak szakorvosi ellátásra, ezek túlterheltek. Sokszor a telefonálók folyamatos csörgést tapasztalnak foglalt jelzés helyett, pedig az esetek zömében ilyenkor is foglalt a vonal – ilyet minden bizonnyal a mobiltelefonozók is tapasztalhattak már. Azért, hogy megkönnyítsék a bejutást a szakorvosokhoz, internetes bejelentkezési lehetőséget is biztosít rövid időn belül a kórház: a tervek szerint még ebben a hónapban megújul a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház internetes oldala, a www.sjusm.ro honlap, ahol online is foglalhatnak majd időpontot a szatmáriak.

A poliklinika előtti várakozást illetően, sajnos elég kis méretű udvarral rendelkezik az intézmény, ahol már a triázs-sátor van felállítva, de gondolkodnak a jobb megoldásokon és várják az észrevételeket is – vagy akár a panaszokat. Hivatalos panaszt egyelőre valóban csak az újkórház mellett lévő adminisztratív szárny földszintjén lehet tenni, ahol iktatószámmal látják el ezeket. A kórház vezetősége viszont arra kér mindenkit, aki írásban keresi meg őket, hogy elérhetőséget, telefonszámot is hagyjanak, hogy fel tudják venni a lakosokkal a kapcsolatot a megoldás érdekében. Panasztételre, jelzések közvetítésére egyébként nemsokára a régi kórház recepcióján és a poliklinikán is lehetőség lesz – tette hozzá az igazgató.
 

Bumbuluț Krisztina

Elhunyt a kismama és a magzat is
Belehalt a COVID-19 betegség szövődményeibe egy 20 esztendős Szatmár megyei kismama. A várandóssága hatodik hónapjában járó nő gyermekét sem tudták megmenteni a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán.
Győzött az összefogás a babákért
Győzött az összefogás a babákért: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház újszülött osztályára érkezik hamarosan három, a kenguru-módszer alkalmazásához kifejlesztett fotel, miután rengeteg Szatmár megyei lakos adta le voksát az Unu și Unu Egyesület által meghirdetett játékban.
Segíthetnek a szatmári babáknak
Internetes verseny hirdetett az Unu și Unu Egyesület, amelynek fődíja öt kényelmes, a kenguru-módszer alkalmazásához kifejlesztett fotel. A szatmári újszülött osztályra is lehet szavazni!
Cookie