×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A szatmári lakosokra várnak az oltóközpontok

2021.01.14 - 08:00
Megosztás:
A szatmári lakosokra várnak az oltóközpontok
Elkészültek Szatmár megyében COVID-19 elleni oltóközpontok, már csak a kampány második szakaszának rajtjára várnak, hogy elkezdjék a lakosság immunizálását — közölte a Szatmári Prefektusi Hivatal. Tizenkét oltópont létesült, amelyek az egész megyét lefedik.

Elkészültek a Szatmár megyei oltóközpontok, tizenkét helyszínen fogják oltani január 15-től a COVID-19 elleni oltóközpontokban a lakosságot. Kijelölték az oltópontok koordinátorait, jelenleg pedig a személyzet alkalmazása van folyamatban — tájékoztatott a Szatmári Prefektusi Hivatal.

Amint arról többször is beszámoltunk, az első szakaszban az egészségügyi személyzet és a szociális ellátórendszerben dolgozó ápolók kaphatták meg a vakcinát. A pénteken kezdődő második oltási szakaszban a 65 év felettiek, kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, a belügyi és védelmi minisztérium dolgozói, az állami intézmények, minisztériumok, a parlament, a kormány és az elnöki hivatal személyzete, illetve az oktatási rendszerben és bölcsődékben dolgozók kapják meg a vakcinát. Ugyanekkor a magánszektor kulcsfontosságú ágazataiban dolgozók igényelhetik a védőoltást, így az élelmiszeripar és a közműszolgáltatók alkalmazottai, az energiaszolgáltatók, gyógyszergyártók, a szállítási ágazat dolgozói, az egyházi személyzet, a posták és futárszolgálatok személyzete és a sajtó munkatársai, akik a megfertőződés fokozott kockázatával járó tevékenységet végeznek.

Szatmárnémetiben öt oltóközpont létesült — a Nicolae Steinhardt Ortodox Líceumban (George Călinescu utca 51. szám.), a Bălcescu–Petőfi Általános Iskolában (Aleea Trotuşului 2. szám), az Avram Iancu Általános Iskolában (B-dul Muncii 19. szám), a Lucian Blaga Általános Iskolában (Ion Vidu utca 51–53. szám) és a Vasile Lucaciu Általános Iskolában (Rodnei 64. szám) —, amelyek a szatmárnémeti, erdődi, ákosi, egri, bélteki, batizi, kolcsi, szamosdobi, pusztadaróci, homoródi, lázári, mikolai, pálfalvi, vetési és szatmárhegyi lakosok immunizálására szolgálnak. Nagykárolyban a Iuliu Maniu Iskolaközpont (Iuliu Maniu utca 21. szám) ad otthont az oltóközpontnak, ide várják a nagykárolyiakat és a következő községek lakosait: Érendréd, Börvely, Kálmánd, Kaplony, Csomaköz, Mezőfény, Majtény, Mezőpetri, Piskolt, Szaniszló, Mezőterem, Csanálos.

Avasfelsőfaluban az Avasfelsőfalui Elméleti Líceumban (Victoriei utca 101. szám) rendezték be az immunizálási központot, ide várják a helyi lakosok mellett a bikszádiakat, az avasújvárosiakat, a ráksaiakat, a vámfaluiakat és az avasújfaluiakat.

Tasnádon a műszaki líceumba (Zorilor utca 1. szám) várják majd az oltatni kívánó városlakókat, valamint az érkávási, magyarcsaholyi, királydaróci, szilágypéri, tasnádszántói, szakaszi, sződemeteri és krasznaterebesi lakosokat. Aranyosmeggyesen az általános iskola (Fő út 551. szám) sporttermében rendezték be az oltópontot a helyi, sárközújlaki, apai és szatmárudvari lakosok számára.

Szelestyehután a kultúrközpont (Fő út 136. szám) ad otthont az oltópontnak a helyi, valamint felsőberekszói, borválaszúti, remetemezői és szamosborhídi lakosoknak.

Szoporon a kultúrházba (Gării utca 3. szám) várják a bogdándi, hadadi, szokondi és természetesen azokat a szopori lakosokat, akik immunizáltatni kívánják magukat. Nagygércén szintén a kultúrközpontban (Fő út 189. szám) rendezték be az oltópontot, ahol a batarcsi, kányaházi, komorzáni, kisgércei, halmi, kökényesdi, nagytarnai, tartolci, túrterebesi és turci lakosok is beoltathatják magukat a helyiek mellett.

A felsorolt oltópontok mellett a Szatmári Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint egy mobil oltóegység is járja majd a megyét.

A bejelentkezés egyénileg történik, kivéve a krónikus betegeket, akik esetében a családorvosnak kell igazolnia a betegséget, és ő is kell elvégezze a regisztrációt az oltásra. Az oltásra a https://vaccinare-covid.gov.ro/ weboldalon kívül lehetőség van telefonon keresztül is bejelentkezni, Szatmár megyeieknek a 021.414.44.61-es számon.

Bumbuluţ Krisztina

Fotó: MTI

Ökumenikus ima Szatmárnémetiért
Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa szervezésében szerdán első alkalommal tartották meg az Ökumenikus ima Szatmárnémetiért rendezvényt, amelyen a város vallási felekezeteinek a képviselői vettek részt nemzetiségtől függetlenül.
Csökkent a munkabalesetek száma
Jelentősen visszaesett egy év alatt a munkabalesetek száma. Szatmár megyében 2020 első kilenc hónapjában 36 munkahelyi baleset történt, melyekből kettő volt halálos kimenetelű.
A munkanélküliek 80%-a nem kap támogatást
Szatmár azon megyék közé sorolható, ahol tavaly nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, és ami ennél is aggasztóbb: dobogós helyen áll azon megyék országos listáján is, ahol a legmagasabb a munkanélküliségi-segélyre nem jogosult állástalanok száma.
Cookie