×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

A tanügyi rendszer problémája nem oldható meg egy-egy politikai szankcióval

2019.08.02 - 18:57
Megosztas :
 • A tanügyi rendszer problémája nem oldható meg egy-egy politikai szankcióval

  A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet üdvözölte pénteken a kormányfő azon döntését, hogy menesztette tisztségéből Ecaterina Andronescu oktatási minisztert annak nem helyénvaló kijelentései miatt, azonban felhívja a figyelmet, hogy a tanügyi rendszerben súlyos problémák vannak, amelyek nem oldhatók meg egy-egy politikai szankció, vagy PR-reakció révén, hanem irányzott és tartós politikákra és programokra van szükség.

  'Üdvözöljük, hogy Viorica Dăncilă úgy döntött, meneszti Ecaterina Andronescut a tanügyi tárca éléről, miután a miniszter az empátia hiányáról és az általa vezetett ágazat szükségeinek és problémáinak felületes ismeretéről tett tanúbizonyságot. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a tanügyi rendszerben súlyos problémák vannak, amelyek nem oldhatók meg egy-egy politikai szankció, vagy PR-reakció révén, hanem irányzott és tartós politikákra és programokra van szükség' - írja a szervezet sajtóközleményében.

  A szervezet szerint a vidéki településeken a megfelelő közszállítás hiánya rendkívül súlyos gond, többek között ez az egyik oka annak, hogy nagyon sok gyerek otthagyja az iskolát, és elszigetelt esetekben a gyerekek életét is veszélyezteti.

  A szervezet a Romániai Tanulók Szövetségével közösen levélben felhívta a nép ügyvédjének a figyelmét, hogy a 2019/51-es sürgősségi kormányrendelet elfogadásával, amely kizárta a települések közötti személyszállítást a közszolgálatok közül, az ingázó tanulók már nem fognak kedvezményes utazási bérletet kapni, ez pedig sokukat az iskola félbeszakítására fogja kényszeríteni.

  A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet felkéri a kormányfőt, hogy tegye az oktatást valóban elsőfokú prioritássá, kezdve a megfelelő büdzsétől egészen a tárca élére kinevezendő szakemberig, aki valóban érti a dolgát, mivel a tanügyi az egyik legfontosabb minisztérium minden, a közérdeket szeme előtt tartó országban.

  AGERPRES

  Cookie