×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

A traktortulajdonosokat segítené az önkormányzat

2021.03.13 - 13:01
Megosztás:
A traktortulajdonosokat segítené az önkormányzat
Kihelyezett műszaki ellenőrzést tartott Kaplonyban a Román Autónyilvántartó (RAR) Szatmár megyei kirendeltsége a községháza előtti téren egész pontosan 27 munkagépet ellenőrzitek.

Mindez megfeszített munkatempót jelent, ezért nyilvánosan is köszönetet mond a községi vezetőség a RAR munkatársainak. Szintén hálásak a helyi rendőrnek, aki mindvégig együttműködő volt, és akivel az önkormányzat továbbra is közösen keresi az optimális megoldást annak érdekében, hogy megelőzhessék az esetleges büntetéseket.
A vizsgálat egyelőre nem került pénzükbe a gazdáknak, most csak az adatokat gyűjtötték be, és a későbbiekben értesítik majd az érintetteket. A szakemberek megegyeztek a hivatal munkatársaival, hogy igény esetén két-három hét múlva ismét elmennek Kaplonyba. A részvételi szándékot már most érdemes jelezni Csizmár Antal Tamás alpolgármesternél, az érintetteket időben értesítik majd a részletekről.
Mint ismeretes, megváltoztak a traktorokra vonatkozó előírások. Eddig az volt a szokás, hogy a polgármesteri hivatalok az adásvételi szerződések alapján olyan helyi (sárga színű) rendszámokat adtak ki, amelyekkel a települések határain belül, tulajdonképpen mind közúton, mind földutakon lehetett közlekedni. 2020 elején azonban a belügyminisztérium közölte, hogy ezeket a sárga rendszámokat nem lehet kiadni törzskönyv nélkül (erről aztán augusztusban rendelet is született). Továbbá kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga is szükséges ahhoz, hogy a traktor közúton közlekedhessen.
Ennek értelmében immár a kaplonyi hivatalban sem adhatnak ki úgynevezett sárga rendszámot.
Állítólag a földutakon és a mezőgazdasági utakon továbbra is lehet közlekedni mindenféle papír nélkül, ám a közúton való, akár párméteres közlekedés is óriási büntetést vonhat maga után. Úgy hírlik, hogy rövidesen ellenőrizések is lesznek.
A mezőgazdaságban traktorral dolgozók segítségére igyekszik sietni a kaplonyi önkormányzat, és a RAR Szatmár megyei kirendeltségének szakembereivel egyeztetve a helyszínen, azaz Kaplonyban végezteti el a szükséges ellenőrzést. A kiszállással a mezőgazdaságban dolgozó traktortulajdonosoknak szeretnének segíteni, hiszen a járműveknek az önkormányzatoknál való bejegyeztetéséhez kötelező a műszaki vizsga, azoknak is, akik már korábban beszerezték a sárga rendszámot.
A bejegyeztetést követően a sárga rendszámtáblával rendelkező traktorok a község területén zavartalanul közlekedhetnek. A RAR szakembereinek kiszállása nélkül a traktortulajdonosoknak utánfutón kellene beszállíttatniuk gépeiket a megyeszékhelyen található RAR-központhoz.

Fotó: kaplony.blog

A közösségért munkálkodnának
Sokra hivatott szervezet bemutatkozó rendezvényét tartották meg múlt pénteken Kaplonyban. Békési Nóra helyi pszichológus irányításával nemrégiben jött létre a Szivárvány Egyesület.
Beindult a népzenei  foglalkozás Kaplonyban
Igen sok gyermeket vonzott a szerda délutánra meghirdetett néptáncos foglalkozás a kaplonyi kultúrházban.
Új egyesület alakult Kaplonyban
Április 30-án, egy pszichológiai jellegű előadással indítják tevékenységeik sorát a kaplonyi Szivárvány Egyesület tagjai. A bemutatkozónak szánt alkalomra a kaplonyi kultúrotthonban kerül sor Kalóz János György meghívott előadó részvételével.
Cookie