×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Jegyzet

A változás lehetőségei

2020.04.27 - 13:41
Megosztás :
 • A változás lehetőségei
  Európa több országában — így Romániában is — elhangzottak olyan bejelentések, hogy május folyamán feloldódik a kijárási korlátozás, bizonyos óvintézkedések betartásával kezd majd visszaállni az élet a maga rendjébe.

  Sokan hetek óta azt találgatják, mi lesz a járvány után, megváltozik-e a világ, képesek lesznek-e az emberek megváltoztatni a környezetüket a saját jólétük érdekében, képesek-e megváltozni ők maguk a saját és környezetük érdekében.

  A világjárvány ideje alatt történtek pozitív változások, de ezek nem emberi döntéseken múltak, ezeket a változásokat a természet kényszerítette rá az emberekre: megtisztult a levegő, kevesebb a hulladék, csökkent a zaj stb. Ma már minden irányból érkező előrejelzés azt mutatja, hogy lesz változás az életünkben, de senki nem tudja megjósolni, hogy milyen. A környezetünkkel kialakult viszony hosszabb távra vezethető vissza, a változás csak akkor kezdődhet el, ha visszanyúlunk a gyökerekhez, és ott keressük az okait annak, hogy mi vezetett ide. Azt sem lehet most megmondani, milyen módon változik meg vagy alakul át a fogyasztói társadalom. Továbbra is a gazdasági hatalmi érdekek fognak érvényesülni, vagy a fogyasztók érdekei?

  A gazdasági élet átalakítása mellett fontos szerepet kell adni a társadalmi kapcsolatok átalakításának, a mentalitás váltásnak. Az igazi változás akkor következne be, ha nem rejtett módszerekkel, felülről befolyásolnák a szokásainkat, hanem mi magunk tudnánk felnőni oda, hogy eldöntsük, mi az, ami jó nekünk. Otthon maradva volt — még van — időnk elgondolkodni azon, hogy milyen módon tudunk változtatni az életünkön. Ma még nem tudjuk, mi fog történni, ha újra bekerülünk a régi vagy egy új munkahelyre, ha kimegyünk az utcára, a természetbe, a közösségekbe… Annyit tapasztalunk, hogy az otthonmaradás sem olyan volt, mint amilyennek elképzeltük. A „Maradj otthon és olvass!” időszakban a legtöbben csak a telefont vagy a számítógépet használták (most ne térjünk ki arra, hogy ebből mennyi a hasznos olvasás!). A minőségi családi együttlét helyett a családtagok folyton a másik félben keresték a hibát ahelyett, hogy éppen a hibák kiküszöbölésére helyezték volna — helyeznék — a hangsúlyt. Egy családban semmi sem ártalmasabb, mint a csend, a távolságtartás, de ugyanígy van ez a közösségekben is, és nem biztos, hogy az otthonról való kiszabadulás után változni fog valamit a helyzet jó irányba. A változásra meg kell érniük az egyéneknek és a közösségeknek is. Az együttélés csak ott működik, ahol az emberek képesek alkalmazkodni egymás szokásaihoz.

  Elek György

  Cookie