×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
9 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

A változatosság jegyében telt a harmadik nap

2019.08.23 - 17:33
Megosztas :
 • A változatosság jegyében telt a harmadik nap

  A PMN harmadik napja az egyik legfőbb jellemzőjének számító változatosság jegyében telt. Gyermekeknek báb-, felnőtteknek történelmi előadások, egészségmegőrzés, mozgókép kincsek és nagyoknak, swing-jazz és világzene voltak csütörtökön terítéken.

  Ezúttal is gyermekelőadással kezdődött a nap. A Ciróka Bábszínház „Csalóka Péter” című darabja fakasztotta mosolyra a Tűzoltótoronyhoz látogató családokat a 18. Partiumi Magyar Napok harmadik napjának délelőttjén. Kacajból és vidámságból nem volt hiány a furfanggal teli műsor alatt, hiszen Csalóka Péter nevéhez hűen, a mókáról és kalandról egyaránt gondoskodott.

   

  Véget ért a PMN történelmi sorozata

   

  Utolsó szakaszához érkezett a Veritas Történetkutató Intézet munkatársainak a „Trianonhoz vezető út 100 év távlatából” címet viselő sorozata a szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében. Délután négytől „A magyar kulturális politika 1919-ben” témáról szólt Ujváry Gábor beszámolója, majd Dévavári Zoltán „A Trianonhoz vezető út. Nagyhatalmi megfontolások Közép-Kelet Európában” prezentációja hangzott el a Láncos Református Egyházközség gyülekezeti termében. A hallgatóság töretlen érdeklődéssel követte nyomon három napon át az érdekfeszítő történelmi megemlékezést.

  Szintén csütörtök délután szervezték meg a Partiumi Fiatal Orvosok Találkozóját, amelynek a No Pardon Pub terasza adott otthont. A találkozón jelen volt Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke is, valamint Adrian Marc kórházigazgató és Nagy Szabolcs megyemenedszer is.

   

  Filmkülönlegességek napja

   

  A Partiumi Filmélmények keretében, az első és a második nap után újra olyan alkotásokat tekinthetett meg a partiumi közönség, melyek a magyar filmvilág műremekeinek számítanak. A ritka mozgóképélmény is az utolsó momentumához érkezett, éppen ezért két különleges kincs került vetítésre: a gyermekek számára „A kőszívű ember fiait” hozta el a Partiumi Vándormozi, az esti órákban pedig a Nemes Jeles László Napszállta című alkotásának képkockái peregtek a vásznon. Az előző két nap telt házas sikere mit sem csökkent, nézőkből ez alkalommal sem volt hiány.

   

  Sport és egészséges életmód fitnesz nagyágyúkkal

  Csütörtökön kezdődtek meg az egészséges életmódot hirdető programok, ezek között elsőként Rubint Rékát és Schobert Norbertet köszöntötték a mozogni vágyók a Both Katalin Sportteremben. A fitnesz nagyágyúi 60 perces, kellemesen kimerítő alakreform edzéssel mozgatták meg a több mint száz egészségtudatos szatmárit és környékbelit. A sportterem megtelt zenére tornázókkal. Ezt követően egy információdús életmód előadással segítették megtalálni a fesztiválozóknak az egészségmegőrzés ösvényét. A végén közös fényképeket is készíthettek a térségbeli rajongóik Rékával és Norbival.

   

  Swing-jazz időutazás a színházban

  A magyar színházi világ ezerarcú művésze, Kamarás Iván is ellátogatott a régióünnepre, no de nem mint nézelődő, hanem mint régen várt előadó. Az „Idegenek az éjszakában” egyfajta zenei időutazás, amely Frank Sinatra és kortársai munkássága előtt tisztelgett az Északi Színház színpadán. Kamarás Iván baráti, közvetlen hangulatban játszott a PMN ünneplői számára. Az est folyamán a 30–50-es évekre jellemző swing-jazz zenei világát elevenítette fel, a magyar és angol nyelvű dalokat ugyanakkor egyedi, fűszeresebb verzióban játszotta és énekelte. A publikum vastapssal köszönte meg a kiemelkedő produkciót.

   

  Kulturális körutazás a világzene szárnyán

  Este a Tűzoltótorony és környéke ismét megtelt élettel. A CBA színpadon este nyolctól a Góbé zenekar mutatta meg, miként értelmezik újra a népzenét, avagy miként alkalmazzák a szerzeményeikben a magyaros motívumokat.

  Egy kisebb technikai probléma okán hirtelen akusztikus koncertté változott a produkció, melybe a közönség is kisvártatva bekapcsolódott, és a Tűzoltótorony előtt ülők is fújták a jól ismert népi strófákat.

  A góbés fiúk Kodály és Bartók örökségét megismerve, tiszteletben tartva, a régi táncházakat idézték a rögtönzött, tradicionális dalolással. Dallamaik magukkal ragadták a nagyérdeműt, akik a csapattal együtt járták be a Kárpát-medencét kulturális örökségünk, a magyar népzene szárnyán.

  A fiatalok pedig dalra fakadtak és táncra perdültek a szépen csengő énekes, hangszeres ritmusok hallatán. A húsz perces akusztik verziót követően az eredeti medrében, a színpadon folytatódott a nem mindennapi produkció.

   

  Fő támogatók:

  Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia

   

  Arany fokozatú támogatók:

  Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

  Cookie