×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A város nem tudja felvállalni a szemétszállítást

2019.08.01 - 07:32
Megosztas :
 • A város nem tudja felvállalni a szemétszállítást

  Nem csak szolgáltatóval szembeni elvárásokat támasztott, de hatástanulmányt is készített a szatmárnémeti városvezetés arról, hogy nézne ki a szemétszállítás, ha a város maga intézné ezt a közszolgáltatást.

  A városházi számítások szerint olyan sokba kerülne az eszközbeszerzés, az ingatlanok, majd a rendszer üzemeltetése és a fenntartása, amennyit a városi büdzsé nem tenne lehetővé. A szemétszállítás saját erőből történő üzemeltetése sokkal több kockázattal járna, mint amennyi előnyt hozna a város számára, összegez a hatástanulmány; az iparágban már jártas külső szereplő sokkal jobban be tud illeszkedni a szatmárnémeti feltételrendszerbe, mint ahogyan tenné azt az önkormányzat

  Az új, köztisztasággal, szemétszállítással és téli hóeltakarítással kapcsolatos feltételek kidolgozásakor felmerült annak ötlete is a szatmárnémeti városházán, hogy akár a város saját szolgáltatója is elvégezhetné ezt a munkát. Az ehhez szükséges összes beruházás és a tíz éven át való fenntartás költségeinek összeszámolása után a városvezetés lemondott arról, hogy ekkora fába vágja a fejszéjét, ez a változat akkora költségekkel járna, amelyeket a város nem engedhet meg magának. Összesen 58 különböző méretű és rendeltetésű járművet kellene beszerezni, hogy el tudják látni a szelektív szemétszállítás, a hóeltakarítás, illetve az utcatakarítás feladatait, ami összesen több mint négymillió eurós kiadással járt volna. A különböző méretű és fajtájú szeméttárolókra és a szemétszállítási rendszert monitorizáló számítógépes felszerelésre és szoftverre megint szinte négymillió eurót kellett volna költenie a városházának. Évi egymillió euróba kerülne a közkassza számára a köztisztasági rendszerben dolgozók fizetése, nem beszélve a géppark fenntartási költségeiről, hiszen ha maga üzemelteti, a városnak üzemanyagra, különféle adókra, alkatrészekre és a karbantartásra-szerelésre is költenie kellene. Aztán ott van még a telephely biztosításának szükségessége garázsokkal, raktárakkal és irodákkal, a gépek, a szükséges anyagok elhelyezése és a munkavégzés biztosítása, amihez nem csak a megfelelő ingatlanoknak kell meglenniük, de ezek fenntartási költségei szintén az önkormányzatot terhelnék. A város attól is tart, hogy a szerződés év végi lejárta előtt nem tudná megszerezni a köztisztasági feladatok ellátásához szükséges engedélyeket, lehet, hogy nem érnének véget év végéig a különböző közbeszerzési eljárások, vagy ha mégis, lehet, hogy a megvásárolt gépeket nem tudnák a gyártók leszállítani határidőre.

  Princz Csaba

  Cookie