×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegnek

2021.10.20 - 17:28
Megosztás:
A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegnek
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A Gloria Victis 1956-os emlékünnepségen több mint 2000 diák vesz részt — Szatmár megyéből is — a Rákóczi Szövetség szervezésében.

A Rákóczi Szövetség egyik legismertebb és legnagyobb hagyományú ifjúsági rendezvénye 1992 óta a Gloria Victis 1956-os emlékünnepség Budapesten. A rendezvény legfőbb célja, hogy segítsen átadni az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét a mai fiataloknak helyszínekhez és élményekhez kapcsolva. Az idei emlékünnepségre a Rákóczi Szövetség több mint 2000 Covid-védettséggel rendelkező diákot hívott meg középiskolai és egyetemi szervezetei képviseletében. Az október 21. és 23. között zajló, háromnapos rendezvény központi helyszíne a Műegyetem, programjai azonban sok szálon futnak. Részét képezi többek között az Országház, a 301-es parcella, dunai hajózás, történelmi vetélkedő, városnézés, előadás, filmvetítés, középiskolás Légy-Ott! könnyűzenei koncerttel. A program fénypontja az — állami ünnepségsorozat részét képező — október 22-én 15 órakor a Műegyetem aulájában kezdődő megemlékezés és az azt követő fáklyás felvonulás a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a koszorúzási ünnepség. A műegyetemi ünnepségen Novák Katalin családokért felelős miniszter, a Bem téri megemlékezésen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet. A Gloria Victis emlékünnepség fogalommá vált az elmúlt évtizedekben, köszönhetően az 1956-ban ötödéves műegyetemista Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli elnökének, aki tavaly novemberben elhunyt, de kezdeményezése tovább él.

Szatmári diákok is utaznak


A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja támogatásával 348 Kárpát-medencei középiskola 18 ezer diákja emlékezik október folyamán — honismereti kirándulásokkal összekötve, történelmi emlékhelyeken, rendhagyó történelemórák keretében — az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjában évről évre Szatmár megyei diákok is részt vesznek. Idén öt osztály látogat el különböző emlékhelyekre a program keretében: a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium egy csoportja a Corvin-közt és Szikla-kórházat látogathatja meg; a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból négy diákcsoport utazik: az egyik csoport célpontja a Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér, Országház, Bém József-szobor, Műegyetem rakpart, Magyar Rádió épülete, Hősök tere; egy másik csoport a program keretében ellátogathat a máramarosszigeti börtönmúzeumba, a Szaploncai Vidám temetőbe, a Máramarosszigeti Etnográfiai Múzeumba, valamint megtekintheti Nagybánya történelmi városközpontját; a harmadik csoport sikeresen pályázott a majtényi sík, a nagykárolyi Károlyi-kastély, Adyfalva, a Pro Libertate emlékmű (Sarmaság), valamint a szilágycsehi háborús emlékmű megtekintésére, valamint részt vehetnek a diákok egy interaktív történelemórán a hadadi Degenfeld-kastélyban; a nagyedik csoport pedig szintén Budapestre utazik, ahol megtekintheti a Terror Háza Múzeumot, a Kossuth Lajos teret, az Országházat, a Bem József-szobrot, a Műegyetem rakpartot, a Magyar Rádió épületét és a Hősök terét.

Meghalt Claudiu Iordache, az 1989-es decemberi forradalom egyik temesvári vezére
Elhunyt 79 éves korában Claudiu Iordache, az 1989-es decemberi forradalom egyik temesvári vezére.
Emlékezzél vissza az egész útra!
„Aki él, az mind, mind örüljön,/ Mert az Élet mindenkinek/ Kivételes, szent örömül jön” — születésének 144. évfordulóján hajtottak főt Ady Endre emléke előtt a hagyományos és rendhagyó zarándoklaton.
Az uralkodó nélkül emlékeztek meg Londonban a brit háborús halottakról
A több mint egy évszázadra visszanyúló hagyománynak megfelelően gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól. Az idei megemlékezésen az udvar előzetes bejelentésével ellentétben nem volt jelen II. Erzsébet királynő, aki hátfájdalmai miatt az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.
Cookie