×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Abortusz otthon — nem volt kihez fordulni

2021.09.16 - 18:03
Megosztás:
Abortusz otthon — nem volt kihez fordulni
Fotó: Getty Images
Az állami kórházak zömében nem végeznek kérésre terhességmegszakítást, a nőgyógyászok alig egyharmada végez abortuszt. Sok nő számára lehetetlen biztonságos körülmények között elvégezni ezt a beavatkozást, tavaly öt városban is otthon próbálkoztak magzatelhajtással.

Meglepő adatokat közölt a 2020-as év Romániájáról a nők jogaiért küzdő FILIA Központ: tavaly legkevesebb öt városban végeztek abortuszt orvosi felügyelet nélkül, odahaza, nem steril körülmények között — Bukarestben, Konstancán, Nagyszebenben, Motrun és Segarceán történt ilyen eset.

A központnak arra a hivatalos kérdésére, hogy végeznek-e terhességmegszakítást, összesen 171 állami kórház válaszolt, amelyek közül csak 59-ben van erre lehetőség, 69 közkórházban egyáltalán nem történik művi terhességmegszakítás, kilenc kórházban pedig csak gyógyszeres. A 802 válaszadó hazai nőgyógyásznak mindössze az egyharmada végez abortuszt, 275-en — mutatnak rá a legfrissebb adataik.

A kórházak az elutasításuk fő okaként vallási okokra hivatkoztak, ezt 51 intézmény emelte ki, húsz egészségügyi intézmény etikai vagy erkölcsi okokkal magyarázta, kilenc azért nem végzett tavaly terhességmegszakítást, mert a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetősége, három intézmény pedig azt közölte, hogy ez a vezetőség döntése — Piatra Neamţ, Oneşti és Rădăuţi kórházai.

Ami a terhességmegszakítások árát illeti, ott, ahol végeznek kérésre ilyen jellegű beavatkozást, ez rendkívül eltérő: a felmérés szerint a legalacsonyabb összeg 60 lej, míg a legmagasabb 780 lej. Utóbbit Târnăveni-ben, a Dr. Gheorghe Marinescu Kórházban számolják fel egy teljes altatásban zajló abortuszért. Amint az a kórházak hivatalos válaszaiból kiderült, a kérésre végzett terhességmegszakítás átlagosan 280 lejbe került 2020-ban. Jimbolia és Resicabánya kórházai viszont ingyenesen is végeznek terhességmegszakítást, amennyiben a kérelmezőnek már van négy gyermeke.

Vannak olyan megyék, ahol egyetlen kórházban sem végeznek kérésre terhességmegszakítást, például Neamţ és Olt, ez pedig veszélybe sodorja a pácienseket. Sőt, vannak olyan kórházak is — Cugir, Bârlad, Roşiori de Vede és Horezu intézményei —, ahol végeznek ugyan abortuszt, de csak helyi vagy teljes érzéstelenítés nélkül.

Sok nő számára lehetetlen biztonságos körülmények között elvégeztetni ezt a beavatkozást, ezért sokan elkeseredettségükben kárt tesznek önmagukban, hogy elhajtsák magzatukat, vagy illetéktelen személyekhez fordulnak, ahogyan az meg is történt a tavalyi esztendőben — írta a FILIA Központ. Azt is hozzáteszi, hogy éppen a legsebezhetőbb személyeket érinti egyre inkább az is, hogy Romániában nem létezik ingyenes fogamzásgátlás, nincsenek koherens családtervezési programok vagy szexuális nevelés az iskolákban.

A központ azt is kiemeli, hogy mindenkinek alapvető joga, hogy rendelkezzék a testével. Akit a teste és sorsa fölötti rendelkezésben korlátoznak, azt a személye fölötti rendelkezésben, az önmaga fölötti rendelkezésben korlátoznak. A nők önrendelkezési jogának része az is, hogy terhességükről rendelkezhetnek. A terhesség a nő testében zajló folyamat. Amíg fennáll, a terhes nő életének minden fontos vonatkozását, a nő egész identitását döntően meghatározza, ezért a róla való rendelkezés elvonása a legsúlyosabb módon érinti a nő önrendelkezését. Minden olyan esetben, amikor a terhesség a nő számára súlyos válsághelyzetet: testi vagy lelki megrendülést, társadalmi ellehetetlenülést okoz, a várandós nőnek — terhessége felismerése után, annak első szakaszában — joga van az abortuszra.

Közel 32 ezer abortusz

Az Országos Közegészségügyi Intézet statisztikája szerint 2020-ban összesen 31 889 abortuszt hajtottak végre Romániában, ebből 15 594-et kérésre. Szatmár megyében 396 terhességmegszakítást végeztek (az állami és a magánszektorban egyaránt), 185-öt városon és 211-et vidéken. Az abortuszok közül 94 kérésre történt, 302 esetben spontán bekövetkezett eseményről van szó. Szatmárban tavaly nyolc esetben végeztek terhességmegszakítást 15 évnél fiatalabb lányon, 33-an 15–19 év közöttiek voltak, 80-an 20–24 év közöttiek, 78-an 25–29 év közöttiek, 100-an 30–34 év közöttiek, 73-an 35–39 év közöttiek, 24-en pedig 40–44 év közöttiek.

A FILIA Központ közlése szerint Szatmár megyében is főként a nőgyógyászokon múlik, hogy végeznek-e terhességmegszakítást. Ami a kórházakat illeti, az Avasfelsőfalui Városi Kórház adott pozitív választ, itt két szakemberhez lehet fordulni, a terhességmegszakítás ára pedig 200 lej — derül ki az intézmény tájékoztatásából.

Biztosítani kell az ellátást

Az Európai Parlament egyébként ezen a nyáron megszavazta a szexuális és reproduktív jogokról szóló jelentést, amelyben a képviselők hangsúlyozzák, hogy garantálni kell, hogy a nők rendelkezésére álljon a biztonságos és legális terhességmegszakítás. Néhány tagállamban — például Máltán és Lengyelországban — még mindig szigorú korlátok közé szorítják a nők abortuszhoz való jogát, aminek következtében a nőknek illegális terhességmegszakításhoz kell folyamodniuk, vagy terhességüket akaratuk ellenére ki kell hordaniuk, ami viszont az emberi jogaik megsértését jelenti. A jelentés leszögezi: az uniós tagállamokban biztosítani kell a terhességmegszakítást, a kérésre történő abortusz legyen jogszerű a terhesség korai szakaszában, ha pedig a terhes nő egészsége vagy élete veszélyben van, akkor azon túl is! Az abortusz teljes tilalma a nemi alapú erőszak egyik formája — hangsúlyozták.

Az EP azt is sürgeti, hogy a kormányok valamennyi általános és középiskolás számára biztosítsák a tényeken alapuló, életkornak megfelelő, diszkriminációmentes, szexuális és reprodukciós egészséggel és jogokkal kapcsolatos oktatáshoz való hozzáférést, mivel ez jelentős mértékben hozzájárulhat a nemi erőszak és a szexuális zaklatás csökkentéséhez. Emellett arra szólítja fel a tagállamokat, hogy biztosítsanak jó minőségű és korszerű fogamzásgátlási módszereket és eszközöket, illetve nyújtsanak családtervezési tanácsadást és széles körű tájékoztatást a fogamzásgátlással kapcsolatban.

 

Lengyel ombudsman: "Kínzásra ítéli a nőket" az alkotmánybíróság döntése az abortusztörvényről
A lengyel emberi jogi biztos elítélte csütörtökön az abortusztörvénnyel kapcsolatban hozott alkotmánybírósági döntést és a hozzáfűzött indoklást, kijelentve, hogy az súlyosan korlátozza a nők jogait, és gyakorlatilag "kínzásra ítéli őket".
Cookie