×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
24 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Olvasó hangja

Advent Tasnádon

2020.12.17 - 16:23
Megosztás:
Advent Tasnádon
Várakozni és készülni a kis Jézus születésére minden adventben közösségben az igazi. Bár a lehetőségek korlátozottabbak, a tasnádi plébánia próbálja folytatni a már jól bevált és a hívek által igényelt előkészületeket.

A napi róráték a gyertyafényes templomban minden generációt imára hívnak. Új, szabadtéri adventi koszorú készült, amin ünnepélyes keretek között szombatonként sorban felgyúlnak a fények. Az ifjúság, ha már zárt térben kevésbé találkozhatott, saját tervű és kivitelezésű szabadtéri betlehemesen munkálkodott. Élethű méretekben készítették el a betlehemi istállót a templom kertjében, a gyerekek és járókelők örömére.
A hatéves múltra visszatekintő Adventi gyermek- és ifjúsági nap sem a megszokott keretek között valósult meg. Egy nap helyett négy szombaton keresztül gyűlnek össze a gyerekek a templomkerti adventi gyertyagyújtásokon. Bekapcsolódnak a közös imába, és énekelnek az ifjúsági zenekar irányításával. Szent Miklós előestéjén meg is lepte őket küldöttje, és nagylelkűen osztogatta a meglepetésédességeket. A kézműves foglalkozások alapanyagait mindenki hazavihette, pontos utasításokkal ellátva. Családi összefogást és kézügyességet igényel a munka, de eredménye minden ház karácsonyfájának dísze lesz ebben az évben is. A negyedik gyertyagyújtásra visszahozott tenyérlenyomatokat pedig a gyerekek templomi karácsonyfája őrzi majd az ünnepek alatt.

Köszönet a pozitív, aktív szerepért Ozsváth József plébános atyának és Gózner Artúr hitoktatónak. Tettrekészségük azt példázza a hívek számára, hogy nem szabad lankadni, nem kell elengedni régi kereteinket és szokásainkat. Köszönet és hála továbbá minden segítőkész hívőnek, legyen az kisgyerek, aktív felnőtt vagy imahátteret biztosító testvér, aki kétkezi munkával, felajánlott idővel vagy ötlettel szebbé tette a közösségi imákat és programokat. Külön köszönet illeti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Communitas Alapítványát anyagi támogatásáért. Az Úr fizesse meg százszorosan mindenkinek!

Czumbil Bernadette
 

Középkori fényében fog tündökölni
Jelentős összegből, 12 millió lejből restaurálják a sürgős felújításra szoruló, több mint 500 éves tasnádi református templom épületét az RMDSZ javaslatára. A munkálatok bő két-három évig tartanak.
Az elhagyott gyerekeket ajándékozták meg
Az Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület a tasnádi gyermekgyógyászaton ünnepelte a gyermeknapot. Bár ezen a napon a vidámságé, a szülőkkel eltöltött önfeledt programoké a főszerep, nem minden gyermeknek adatik meg az, hogy családi körben nevelkedjen.
Játék, móka, kacagás — önfeledt gyermeknap
Június elsején világszerte ünneplik a nemzetközi gyermeknapot. Ennek kapcsán Szatmár megyében is változatos programokkal készülnek az önkormányzatok, vállalkozások. A szülők ma hivatalos munkaszüneti napot kaptak, hogy együtt tölthessék a napot gyerekeikkel.
Cookie