×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Olvasó hangja

Adventi ifjúsági és gyereknap

2019.12.17 - 09:15
Megosztás:
Adventi ifjúsági és gyereknap

A hatodik Adventi ifjúsági és gyereknap zajlott szombaton Tasnádon, a helyi római katolikus plébánia szervezésében, a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint a Kolping szervezet támogatásával.

80 csillogó szempár és legalább 20 lelkes segítő — pedagógus, zenész, szülő — osztotta meg egymással a várakozás örömét az egykori katolikus iskola épületében. A 2013-ban gyerekként résztvevők közül most sokan önkéntesként tevékenykedtek a rendezvényen, és nagy gyakorlattal terelgették a gyerekcsoportokat a körforgásban történő foglalkozások között.

Az egynapos program Kruzslitz Imre plébános bevezető elmélkedésével és a harmadik adventi gyertya ünnepélyes meggyújtásával kezdődött, majd Gózner Artúr programvezető, helyi hitoktató három tematikus műhelybe kalauzolta a korosztályokba csoportosított gyermekeket (óvodai-kisiskolás, gimnáziumi és ifjúsági csoport): hittanterem, zeneterem és kézművesterem. Az idei évi esemény még hangsúlyosabban az ökumenizmus jegyében zajlott, hiszen a hittanteremben Pakulár István helyi református lelkész várta a gyerekeket, s az advent és karácsony együvé tartozását szemléltető rajzokkal, eszközökkel tette megfoghatóbbá a gyerekek számára. A négy adventi gyertya fényét Izajás, Mária és József, a pásztorok és a három királyok lelkében gyúlt világossággal hasonlította össze. Ez a négy várakozó lobogás Jézus születésében egyesül és teljesedik ki.

A zenei foglalkozást a helyi ifjúsági zenekar biztosította Mátyás Edwin vezetésével. A közkedvelt és hamar elsajátított adventi ifjúsági énekek már a napot záró igeliturgiát is gazdagították.

A kézművesterem karácsonyi díszkészítéssel várta az ügyes kezeket. A római katolikus nőszövetség pedagógusainak ötletes munkáját Orosz Anna hangolta össze. Születtek itt csillogó csengők, papírvirág-bevonatú gömbök, de kedvesen mosolygó kávékapszula angyalkák is. Az biztos, hogy nagyon sok tasnádi család karácsonyfája őrzi majd meg a közösségben alkotott kincsek jó hangulatát.

A tasnádi Caritas munkaközössége áldozatos háttérmunkájának köszönhetően mindenki meleg ebédnek is örvendhetett. Az ebédet követő igeliturgián kicsi és nagy együtt adhatott hálát egymásért, az adventi várakozás öröméért és minden jó elhatározásért, amivel saját lelki karácsonyfáját díszesebbé teheti. Programzáró meglepetésként a Tasnádi Általános Iskolások Minitinik csoportja Jáger Enikő vallástanárnő vezetésével népi betlehemes műsorral kedveskedett a jelenlévőknek.

 

Czumbil Bernadette

 

Cookie