×
2021. 03 07.
Vasárnap
Tamás
-1 °C
Derült
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.33 RON
Olvasó hangja

Ahol nem lehet Anna-bállal ünnepelni

2020.07.23 - 16:00
Megosztás:
Ahol nem lehet Anna-bállal ünnepelni
Több okból nem tudnak hagyományos Anna-bált szervezni Nagypeleskén. Először is, mert ez az esemény egyben a fürdőévad első szakaszának végét jelenti, a település pedig nem fürdőhely, s az ilyen „táncvigadalom”-ként elterjedt bálhelyszínnek egyáltalán nem alkalmas.

A pár éve Erdélyben is meghonosítani kívánt Anna-bál hagyományőrzésként sem állná meg a helyét, bár több partiumi településen is tartanak manapság efféle örömteli eseményt. Végül pedig az idén mindent felforgató járvány úgyis gátat szabna egy esetleges rendezvénynek. De a valódi akadály ennél sokkal szomorúbb időkre nyúlik vissza. 1873-ban, ahogy számos más környékbeli települést, Nagypeleskét is elérte a kolerajárvány. Az anyakönyvek szerint az első áldozat az akkori görögkatolikus parókus, Melles Demeter 15 éves Péter fia volt. A kolerában elhunytak között a legfiatalabb 3, a legidősebb 80 éves volt. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a pap minden temetés után térden csúszva körmenetet tartott híveivel, és hosszas könyörgések közepette fohászkodott irgalomért, majd a kolera Szent Anna napján megszűnt. Peleske életben maradt lakossága megesküdött, hogy ilyenkor kimennek majd a temetőbe, és imát mondanak a kolerában elhunytakért. Így Szent Anna elhunyta napján nem mulatozásra gyűlnek össze itt a hívek.

Nem új keletű fogalom tehát a 2020-as évben közismertté vált járványhelyzet egy olyan közösség számára, amelynek tagjai évenkénti megemlékezéssel tartják számon, hogy valaha az őseik már átvészeltek egy ilyen szenvedéssel teli időszakot. Az akkoriak Szent Anna személyében a gyermektelen anyák, a gazdasszonyok patrónáját, a keresztény nagycsalád, a nemzetség oltalmazóját s többek között a járványos betegségben szenvedők és a haldoklók védőszentjét égi pártfogónak választották. Most még hangsúlyosabbá válik Szent Anna tisztelte, ezért — amint a korlátozások után ismét lehetővé vált a templomi szertartások végzése — kilenc héttel a naptári ünnep előtt a Szent Anna Nőszövetség tagjai és a hívek egyaránt, a parókus vezetésével minden szombaton imádságra gyűltek össze a falu templomában, oltalomért könyörögtek, és hálát adtak a megmenekülésért. A kilenced alkalmával minden eddig használt imádság előkerült, sőt, a 2020-as év emlékére azokból imakönyv is készült. Az őseik fogadalmát megtartó emlékezők ajkáról évtizedek során elhangzott és folyamatosan elhangzó imák mellett helyet kapott benne az idei járvány alkalmára írt peleskei könyörgő ima, a szent és igaz istenős Joakim és Annához szóló akathisztosz, a Szent Anna-rózsafüzér háromféle imádkozási módja, valamint számos itt is énekelt körmeneti népének. A romániai magyar görögkatolikusok utoljára 74 éve adtak ki magyar nyelven imakönyvet ft. id. Ulicsák Béla szerkesztésében, Útban az örök haza felé címmel. Július 25-én, a járványhelyzetre való tekintettel, a szabályok fokozott betartását figyelembe véve tartják meg fogadott ünnepüket a település hívei. Peleskei Szent Anna imakönyv és imakártyával ellátott Szent Anna-rózsafüzér a helyszínen beszerezhető.

 

Pallai Béla nagypeleskei parókus

Cookie