×
2020. 08 05.
Szerda
Krisztina
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Akció a műanyag zacskók kiszorításáért

2019.07.11 - 09:01
Megosztás:
 • Akció a műanyag zacskók kiszorításáért

  Az Európai Unió 2015-ben lefektetett irányelvei alapján Romániában 2018. július 1-től tilos a vékony, illetve nagyon vékony falú, füles műanyag zacskók behozatala, január 1-től pedig forgalmazni sem lehet ezeket. Ezek használatának kiszorításáért kampányol az APM.

  Az utóbbi időben egyre több kampány indult szerte a világon a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében. Az emberiség az utóbbi néhány évtizedben több száz millió tonna műanyaggal szennyezte bolygónkat, aminek köszönhetően talán nincs olyan pontja a Földnek, ahol ne fedezhetnénk fel műanyagot, akár apró, mikroszkopikus formában is. Megtaláljuk a talajban, a tengerekben, óceánokban, de akár a sarkvidéken is: az apró műanyag minden élőlény lakhelyét beszennyezte.

  Ennek visszaszorítása érdekében az Európai Unió is különböző irányelveket fektetett le az elmúlt években azért, hogy a jövőben arányaiban kevesebb műanyaghulladékot termeljen a tagállamok lakossága.

  A 2015-ben elfogadott irányelvek előírják, hogy Romániában 2018. július 1-től tilos a vékony, illetve nagyon vékony falú, füles műanyag zacskók behozatala, 2019. január 1-től pedig forgalmazni sem lehet már ezeket. Sok helyen, főként a nagyobb bevásárlóközpontokban és üzletláncokban valóban fel is váltották ezeket a biodegradábilis, könnyen lebomló, újrahasznosított anyagokból készült zacskók, sőt, több sarki közért is használja már ezeket, viszont a piacokon még szinte nyomuk sincs ezeknek, a legtöbb zöldség- és gyümölcsárus még mindig a vékony, tiltólistára került zacskókat kínálja.

  Tegnap a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) is csatlakozott a „Műanyag nélküli július” címmel meghirdetett nemzetközi akcióhoz, amelynek szellemében az ügynökség munkatársai úgy döntöttek, kilátogatnak a szatmárnémeti nagypiacra, ahol nemcsak az elárusítókat, hanem számos vásárlót is megszólítottak, arra buzdítva őket, hogy mondjanak nemet a műanyag zacskókra. Az APM munkatársai azt ajánlották az elárusítóknak, hogy kérjék a vásárlóktól, vigyenek magukkal saját szatyrot, hogy legyen mibe beletenniük a megvásárolt árut, a vásárlókat pedig arra biztatták, használjanak textil-, rafia- vagy biodegradábilis, azaz újrahasznosítható szatyrokat, ezzel is odafigyelve környezetünk tisztaságára.

  Az akció során az ügynökség munkatársai a piacon vásárlók közül 50 személyt megajándékoztak textil hordtáskákkal, amiket legközelebb már bárhol használhatnak a bevásárláshoz.

  „Összesen 50 textilszatyrot osztottunk ki azok számára, akik műanyag zacskókba vásároltak, szerettük volna tudatosítani bennük a környezetszennyezés elleni harc fontosságát. Mondjunk nemet a műanyagokra, és használjunk újrahasznosítható vagy többször használható, strapabíró, nem műanyagból készült szatyrokat!” — nyilatkozta szerkesztőségünknek a helyszínen Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója.

  Egyébként nem csak a zöldséges standokon használják előszeretettel a műanyag holmikat az árusok, a tejtermékek is műanyag csomagolóanyagban kerülnek eladásra. A tejet pillepalackban, a tejfölt műanyag pohárban, a túrót pedig nejlonzacskóban kínálják, sőt, ha a vásárló azt kéri, hogy a saját, csavaros fedelű befőttesüvegébe töltsék át a tejfölt, az árusok erre nem is vállalkoznak.

  A környezetvédelmi ügynökség igazgatója azt is elmondta, hogy a tejet üvegpalackban, a tejfölt pedig vödrökben kellene kihozni a piacra, így ha a vásárló hozza a befőttesüveget, abba is kimérhetné az eladó.

  Az akció a legtöbb esetben pozitív fogadtatásra lelt, az árusok többsége helyeselte a kezdeményezést, többen úgy gondolják, hogy a zacskók drágítása lenne a legcélravezetőbb, így a vásárlók inkább hordanának maguknál saját szatyrot, mintsem hogy elvegyék az árusok által most ingyen kínált műanyag zacskókat.

  Az akció jövő szerdán folytatódik a Szamos-piacon.

  Bajnai Botond

   

  Cookie