×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON

Akik otthon is igehirdetőkké válnak

2019.10.20 - 17:56
Megosztás :
 • Akik otthon is igehirdetőkké válnak

  A Szatmári Református Egyházmegye és a Batizi Református Egyházközség szombaton nyolcadik alkalommal rendezte meg a Batizi András Egyházmegyei Református Énekversenyt.

  Az egyházmegye számtalan egyházközségéből érkeztek fiatalok a szombat délelőtt megtartott seregszemlére, többségük a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanulója, akik ily módon is bizonyságot tettek arról, hogy a mai református fiatalok életében is fontos szerepet töltenek be az új Református Énekeskönyvben összegyűjtött énekek. Kell ugyan a modern vagy kortárs egyházi ének és zene, de ahhoz, hogy megismerjük és megőrizzük értékeinket, szükség van arra is, hogy a fiatalok az idősebbekkel együtt énekeljék a reformáció idején keletkezett énekeket.

  A szombati énekverseny az eddigiektől eltérően nem a batizi református templomban volt megtartva, hanem a sokkal tágasabb Multikulturális Központban. Ez alkalommal Rácz Ervin, az egyházmegye ifjúsági előadója hirdetett igét Pál apostolnak a kolossébeliekhez írt 3. levele 16. része alapján.

  Az igehirdető arról beszélt, hogy milyen fontos szerepet tölt be az ének a mai ember életében, mert amikor énekelünk, Istennel beszélgetünk, az éneklés egyfajta imádság.

  Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, a házigazda egyházközség lelkipásztora kiemelte: fontos, hogy az éneklés ezen a versenyen közösséget teremtett a gyermekek között, ennek az élménynek a megtapasztalása is gazdagította őket. A lelkipásztor elmondta, hogy az éneklésnek lényeges transzferhatásai vannak. Egy svéd kutatócsoport 2014-ben összefüggést talált az emocionális (érzelmi) kompetencia és a rendszeres zenei aktivitás között. Az érzelmi intelligenciát pedig az egyik legfontosabb attribútumnak tartják a szakemberek napjainkban.

  Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a verseny fővédnöke megjegyezte, hogy egy olyan korban élünk, amikor nagyon sok rendezvény van, de nem mindegyiknek van meg az a hatása, hogy befolyásolja a résztvevők lelki világát. A Batizi András Egyházmegyei Református Énekverseny pozitív hatással volt az előadókra és a hallgatókra is. A magyar nyelvet sokféleképpen lehet és kell is továbbadni. Az egyik ilyen mód az ének, amit csak erősít, ha hitbeli meggyőződésünket is hirdetjük énekszóval. Az ilyen versenyek hozzájárulnak egy olyan generáció felneveléséhez, amelynek tagjai azzal, hogy énekelnek, maguk is — sokszor otthon is — igehirdetőkké válnak.

  Ioan Mureşan, Batiz község polgármestere is köszöntötte a résztvevőket, aki örömét fejezte ki, hogy Batiz adhat otthont ennek a versenynek.

  A verseny szünetében a Szamoshát hagyományőrző együttes adott elő néptáncokat és népdalokat.

  A gyerekek produkcióit Mátyás Erika zenetanár, Badar Henrietta diák, Genda Szabolcs lelkipásztor és Molnár Csilla vallástanár zsűrizte.

  Eredmények

  I. osztály: 1.hely: Nagy Máté és Rácz Péter, 2. hely: Elek Botond, 3. hely: Weisz Eszter.

  III. osztály: 1. hely: Varga Péter, 2. hely: Kánya Jázmin, dicséret: Kassai Nóra.

  V–VI. osztály: 1. hely: Rácz Máté, 2. hely: Panea Cristofer, dicséret: Ambrus Krisztina.

  VII–VIII. osztály: 1. hely: Réman Sára és Ungvári Ábel.

  IX–XII. osztály: 1. hely: Kánya Réka és Ary Dávid, 2. hely: Kállai Hanna és Makri Zsófia, 3. hely: Pongrácz Dalma és Zsiga Zselyke. Dicséret: Kalik Karola. Különdíj: Kállai Hanna (a magyar kormány könyvekből álló ajándékcsomagja) és Elek Botond (két személyre szóló wellnesshétvége Hajdúszoboszlón).

  A verseny főtámogatója Bock Tünde, Batizi András leszármazottja (USA) volt.

  Elek György

  Cookie