×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Akkor se fizetnek, ha olcsóbb

2019.10.01 - 14:45
Megosztas :
 • Akkor se fizetnek, ha olcsóbb

  Nem csak városon, falun sem szeretnek fizetni a szeméthordásért, sajnos helyettük is sorstársaik fizetnek. Pusztadarócon és Mikolában is hagy kívánnivalót maga után a szemétdíj-befizetés.

  A lakosság nagyjából hetven százaléka fizet is azért, hogy elviszik a szemetét, Szatmárnémetiben is évek óta ez a helyzet, és a megyeszékhellyel szomszédos településekre is ez a jellemző. Legutóbb Lázáriban „jutalmazták” azzal a nem fizetőket, hogy a házuk előtt hagyták a teli kukákat, Pusztadarócon és Mikolában sem jobb egyelőre a helyzet, bár a pusztadaróci polgármester azt mondja, év végére javul a statisztika, és tízből kilenc család befizeti a szemétdíjat. Lázáriban az egyik nagy gond, hogy az emberek úgy fogják fel, hogy ha a házadót kifizetik, akkor abban benne van a szemétszállítási díj is, ilyesmiért külön nem kell fizetni, Găman Mihály szerint hasonló a helyzet az ő községében is. A pusztadaróci polgármester szerint a daróciak egy másik adónemként fogják fel a szemétszállítási díjat, és nem olyan összegként, amit egy szolgáltatásért kell befizetniük. Găman úgy érzi, különösebb gond nincs a szemétszállítási díj befizetésével, azok a családok, akik ezt nem fizetik ki, ingatlanadót sem fizetnek. A pusztadaróci községvezetés az adózás terén megszokott utat választja a kintlevőségek behajtása érdekében, behajtási eljárást indított meg azon összegek nyomán, amelyeket nem fizettek be az emberek; mintegy száz ilyen van a községben megindítva, tájékoztatott Găman.

   

  Szemétszállítási tarifák

   

  A mikolai példa mutatja azt, mennyire nem a szemétszállítás díjának mértéke határozza meg az annak befizetésére való hajlandóságot, a Sárerdő melletti településen ugyanis sokkal alacsonyabb a szemétdíj, mint Pusztadarócon vagy Lázáriban, mégis itt a legnagyobb az elmaradás. Lázáriban a családtagok száma és a családban élő kiskorúak aránya szerint meghatározott szemétdíj átlagban évente hatvan lej fejenként. A Pusztadaróc községben élők évente hetvenkét lejt fizetnek fejenként, Mikolában pedig negyvennyolc lejt. Mikolában a legolcsóbb a szemétszállítás, mégis itt fizetik be ezt a pénzt a legkevesebben, tízből hat családnak van kifizetve ez a díja.

  Mikolában azért olcsóbb a szemétszállítás, mert nem a Florisal, hanem egy sárközújlaki kistérségi vállalkozás, a Tur-Someş Kft. végzi, a másik két, Szatmárnémetivel szomszédos községben pedig a Florisal. Pusztadarócon sokára fog lejárni a Florisal szerződése, de Lázáriban ez küszöbön áll, jövő májusig érvényes a mostani egyezség ott. Folynak a tárgyalások a Tur-Someş illetékeseivel, mondta el a szemétszállító-váltással kapcsolatos kérdésünkre Béres Antal alpolgármester, valószínűleg a sárközújlaki kisebbik cég fogja elszállítani a községben szemetet jövő májustól. Arra számítanak, hogy így olcsóbb lehet a szemétszállítás, mutatott rá Béres, de hogy hatékonyabb és lakosságbarátabb lesz-e a szolgáltatás, mint amilyen most a Florisallal, az majd csak a későbbiek folyamán fog kiderülni.

  Princz Csaba

   

  Cookie