×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
7 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Aktívak a hazai tinédzserek

2019.09.25 - 17:07
Megosztás :
 • Aktívak a hazai tinédzserek

  Sokkal aktívabbak szexuálisan a romániai középiskolások, mint azt sokan gondolnák — derül ki az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központja (CNEPSS) idén közzétett jelentéséből.

  Gyakran felmerülő témát jelentenek a hazai tinédzserek dohányzási, droghasználati, alkoholfogyasztási szokásai, ellenben az intim életükről sokkal kevesebb szó esik — márpedig van miről beszélni. Az Országos Közegészségügyi Intézethez tartozó Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központjának (CNEPSS) idén közzétett kutatásában bevezetőül közlik, hogy világszerte évente 21 millió 15–19 év közötti fiatal lány és 2 millió 15 év alatti tinédzser lány lesz várandós a gazdaságilag fejlett régiókban. Nyugat-Afrikában ezer nőre 115 szülés jut évente, míg Kelet-Ázsiában mindössze hét. A tinédzser anyukák száma ugyanakkor háromszor magasabb vidéki környezetben, mint városon. A nem kívánt terhességek és szülések jelentik az egyik fő halálokot a 15–19 éves korosztályban, körükben ugyanakkor hivatalosan évente 3,9 abortuszt végeznek. A tinédzserek által világra hozott csecsemők gyakrabban koraszülöttek, kis súllyal jönnek a világra, vagy súlyos betegségekkel születnek.

  A CNEPSS szerint a romániai, szexuálisan aktív 15 éves fiúk a 6. helyen állnak egy negyven országot vizsgáló kutatásban, míg a szexuálisan aktív lányok a „rangsor” végén járnak. A hazai líceumi tanulók 31,67 százalékának volt már szexuális kapcsolata: Moldvában ez az arány 37,02 százalék, a Bánát régióban 31,47 százalék, Munténiában 30,16 százalék, az erdélyi régióban pedig — amelybe Szatmár megyét is beleszámolták, és a szatmári középiskolások adatait is bevezették — 30,87 százalék. A legaktívabbak a XI. és XII. osztályos diákok, előbbieknek a 37,37 százaléka, míg utóbbiak 52,77 százaléka került már intim kapcsolatba.

  Azok a felmért diákok, akik azt vallották, hogy rendszeresen élnek nemi életet, nem igazán fordítanak figyelmet a védekezésre: a kutatás elkészülte előtti utolsó aktus során például csak 25,1 százalékuk védekezett a nem kívánt terhesség és nemi betegségek ellen. A moldvai fiatalok picivel nagyobb figyelmet fordítanak a védekezésre az átlagnál, itt a diákok 29,87 százaléka vallotta ezt.

  Védekezésre a legtöbben az óvszert használják, az országos átlag 21,86 százalék, ami 2016-hoz képest rosszabb arány, akkor a fiatalok 24,95 százaléka ezt alkalmazta. A legtöbb nem kívánt terhességet a XII. osztályos lányok körében jegyezték, a szexuálisan aktív fiatalok 1,64 százalékánál, ez egyébként jobb arány, mint 2016-ban, amikor 3,65 százalék volt. A XI. osztályos lányok 4,77 százalékának, a XII. osztályosok 36,78 százalékának, míg a XI.-es fiúk 10,44 százalékának és a végzősök 32,7 százalékának 1–2 szexuális partnere volt. Nem kevesen vannak azonban olyan fiúk és lányok, akiknek a felmérés elkészülte előtti 3 hónapban háromnál is több nemi kapcsolatuk volt: a maturandus fiúk 26,09 százalékának, a végzős lányok 10,34 százalékának.

  A szexuális úton terjedő betegségek pedig a tinédzsereket sem kerülik el, a fiúk esetében 1,68 százalék volt ezek gyakorisága, míg a lányoknál 2,1 százalék.

  A tinik 7,68 százaléka 11–14 éves korában, 15 százaléka 15–16 évesen, 7,86 százalékuk 17 évesen vált szexuálisan aktívvá. Vannak, akik a nemi együttlétek során alkohol vagy drog befolyása alatt állnak: ezt a líceumi tanulók 6,4 százaléka mondta.

  A központ megjegyzése szerint elég sok fiatal kerül nemi kapcsolatba alkalmi partnerrel. A középiskolások 9,43 százaléka vallotta azt, hogy volt része egyéjszakás kalandban az elmúlt 12 hónapban.

   

  Bizalmas segítség

   

  Sok tinédzser nem szereti megosztani az intim élettel kapcsolatos kérdéseit, aggályait a felnőttekkel, viszont van egy hely Szatmárnémetiben és Tasnádon is, ahol szakemberektől lehet tanácsot kérni bizalmasan. Szatmárnémetiben már évek óta működik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház égisze alatt a családtervezési központ, „Family Planning” kabinet (Gheorghe Lazăr u. 1–2. szám), ahol bárki bizalmasan információkat szerezhet be a helyes fogamzásgátlási módszerekről, családtervezésről, szexuális egészségről. Még kevesebben tudják, hogy Tasnádon, a Zorilor u. 21. szám alatt is szakember várja hétköznapokon azokat a személyeket, akik tudni szeretnék, hogyan előzhetik meg a nem kívánt terhességet vagy például a szexuális úton terjedő betegségeket, mindazokat, akik felelősségteljesen kívánnak szexuális életet élni.

  Bármennyire is tagadni szeretné sok szülő, a fiatalok már nagyon zsenge korban elkezdik a szexuális életet, éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjanak például a védekezési módozatokról. A családtervezési tanácsadás keretén belül senkit nem buzdítanak semmire, csupán a megelőzésben segítenek, és abban, hogy bármit is tegyenek a fiatalok, mindaz tudatosan, felelősségteljesen történjen. Ezek a beszélgetések maximális titoktartás mellett zajlanak, így senkinek nem kell tartania attól, hogy bárki megtudhatja, milyen ügyben járt a családtervezési központban.

  A tanácsadásról bővebb információkat, valamint a szakemberek elérhetőségét és órarendjét a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház honlapján, a www.sjusm.ro/planning-familial/ weboldalon találják az érdeklődők.

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie