×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Aktívan tevékenykednek a kibercsalók

2020.04.02 - 16:30
Megosztás :
 • Aktívan tevékenykednek a kibercsalók

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a telefonon vagy interneten garázdálkodó bűnözők tevékenységére hívja fel a figyelmet. Számos bejelentés érkezett miszerint, bűnszervezetek a WHO nevében próbáltak pénzhez és személyes információkhoz jutni.

   

  Az Egészségügyi Világszervezet, internetes vagy telefonos felületeken, nap mint nap támadásokkal szembesül. A bűnszervezetek, kihasználva a koronavírus által generált bizonytalansági helyzetet, pénzhez, vagy személyes információkhoz próbálnak hozzáférni, akár saját, otthoni készülékeinken keresztül is. A WHO kihangsúlyozta, hogy az egyetlen hivatalos és hiteles adománygyűjtési kezdeményezés a saját weboldakulon publikált és létrehozott COVID-19 Solidarity Response Fund. Az Egészségügyi Világszervezet továbbá kiemelte, hogy a szervezet soha nem fog személyes adatokat, jelszavakat elkérni információkért cserébe, nem fog kéretlen e-maileket küldeni, más internetes felületre irányítani bennünket a www.who.int oldalon kívül, nem fog pénzért cserébe állásokat hirdetni, regisztrácót feljánlani konferenciákra, vagy szálláslehetőségeket felájnlani, továbbá nem hirdet meg nyereményjátékokat és elismerési bizonyítványokat sem bocsájt ki.

  Nagyon fontos, hogyha egy olyan személy vagy szervezet felveszi Önnel a kapcsolatot, amely látszólag WHO-t képviseli, ellenőrizze a hitelességét, mielőtt válaszolna. A WHO bemutatta, hogy mit tartalmaz egy esetleges általuk küldött kamu e-mail. A szervezet ezeket az e-maileket nagyon találóan „adathalász” maileknek, (“Phishing” e-mail) nevezte el. Három lépést tartalmaznak: az első lépés, hogy elkérik adatainkat, mint például a felhasználónév és a jelszó. Amint ezek megadása megtörtént, elérünk a második lépéshez, amiben arra kérnek, hogy kattintsunk a megjelenő internetes linkre, majd a harmadikban, hogy a linkről kapott csatolmányt nyissuk meg és telepítsük eszközeinkre. Ez a három lépés egyenes utat biztosít a csalók számára, hogy szabadon telepítsenek bármit eszközeinkre, hozzáférjenek adatokhoz, és abban az esetben, ha bankkártyánk szinkronizálva van az eszközeinkkel, akkor akár pénzhez is. Hat egyszerű lépéssel azonban könnyedén ki lehet szúrni a kibertámadásokat.

  Az első, hogy figyelmesen leellenőrizzük a levelet küldő személy e-mail címét. Győződjön meg arról, hogy a feladó e-mail címe „x személy @who.int” – el végződik. Ha a „@” szimbólum után a „Who.int” -en kívül más információ található, akkor a feladó nem a WHO-t képviseli. Az Egészségügyi Világszervezet soha nem küld olyan e-maileket, amelyek @who.com, @who.org’ vagy ‘@who-safety.org’-ra végződnek.

  A második lépés, hogy leellenőrzünk minden egyes linket, amit kapunk. Győződjön meg arról, hogy a link a következővel kezdődik: „https://www.who.int”. Azonban biztosabb az, hogyha közvetlenül a WHO webhelyét keressük fel a böngészőnkön keresztül. (https://www.who.int)

  A harmadik lépés egy figyelmeztetés is egyben. Minden egyes esetben legyünk rendkívül körültekintőek, amikor személyes adatokat osztunk meg internetes, vagy akár telefonos felületeken. Mindig fontolja meg, és gondolja át, miért akarja valaki az Ön adatait. A nyilvános információkhoz senkinek nincs oka elkérni Öntől a jelszavát vagy felhasználónevét.

  A negyedik lépés az idő. A számítógépes bűnözők olyan vészhelyzeteket használnak, mint például a 2019-nCov, hogy az embereket befolyásolják a gyors döntéshozatalban. Mindig fordítson időt arra, hogy átgondolja a személyes adatai iránti kérelmet, és hogy a kérelem megfelelő-e. Az ötödik lépést akkor kell feltétlenül alkalmazni, ha Ön úgy véli személyes adatokkal szolgált kiberbűnözőknek. Amennyiben úgy érzi, a bűnözők hozzáfértek az adataihoz, azonnal változtassa meg hitelesítő adatait minden olyan webhelyen, ahol felhasználta őket.

  A hatodik és egyben utolsó lépés a jelentés. Amennyiben találkozik ál e-mailnek vélt csatolmányokkal, azt a WHO hivatalos weboldalán jelentheti.

   

  Kallós András

   

  Cookie