×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Aláírták a PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek vezetői a nagykoalíció működését szabályozó megállapodást

2021.11.25 - 18:12
Megosztás:
Aláírták a PSD, a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek vezetői a nagykoalíció működését szabályozó megállapodást
Aláírták csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek képviselői a közös kormányzásról szóló politikai megállapodást.

A dokumentum rögzíti az elsőként Nicolae Ciucă vezette Országos Koalíció Romániáért működési elveit, és szabályozza a koalíciós partnerek közötti parlamenti együttműködést is.

A nagykoalíció létrehozását az aláírók azzal indokolják, hogy csak egy széles parlamenti támogatottsággal rendelkező, stabil kormánytöbbséggel lehet meghozni a koronavírus-járvány előidézte gazdasági és társadalmi, illetve az energetikai válság megoldásához szükséges intézkedéseket.

A megállapodás értelmében Nicolae-Ionel Ciucă liberális miniszterelnök mandátuma 2023. május 25-éig tart, amikor felváltja őt a szociáldemokraták kormányfője, aki a 2024-es választásokig vezetheti a kabinetet. A kormányfőcserekor a PSD miniszterelnök-helyettesének helyét átveszi a PNL kormányfőhelyettese, a szállításügyi minisztérium átkerül a szociáldemokratáktól a liberálisokhoz, a PSD pedig átveszi az európai projektekért felelős tárcát. Emellett a pénzügyminisztérium irányítását átveszik a liberálisok, az igazságügyi minisztérium élére pedig a szociáldemokraták jelöltje kerül. 2023. május 25-étől a kormányfőtitkárság koordinálását átveszi a PNL, a miniszterelnöki kancellária vezetése pedig a PSD-re hárul.

A dokumentum szerint koalíciós üléseket heti rendszerességgel tartanak, vagy valahányszor ez indokolt. Ezeken az üléseken hozzák meg a kormányprogram gyakorlatba ültetéséhez szükséges döntéseket. Az üléseken részt vesz a miniszterelnök és a kabinet tagjai.

A megállapodás szerint a koalíciós döntéseket konszenzussal hozzák meg, és "ezek kötelező érvényűek mindenkire, aki a koalíció támogatásával jutott köztisztséghez". Ezeket a személyeket csak az őket támogató párt konzultálása után lehet meneszteni tisztségükből. A koalíciós döntések nyilvánosak, a koalíció döntéshozó testületeiben zajló viták pedig bizalmasak a döntések meghozataláig" - szögezik le a felek.

A koalíció vezetői heti rendszerességgel tanácskoznak majd az aláíró pártok parlamenti frakcióvezetőivel is. A parlamenti nézeteltéréseket, valamint a kormányprogram végrehajtásával vagy bizonyos törvénytervezetek támogatásával kapcsolatos esetleges véleménykülönbségeket a koalíciós üléseken vitatják meg - olvasható a megállapodásban.

A dokumentumot Marcel Ciolacu PSD-, Florin Cîţu PNL- és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője, Varujan Pambuccian írta alá. AGERPRES

Marius Budăi: a szociális intézkedéscsomag bevezetése jelenti a prioritást a kormány számára
A kormányprogramban nem egy újabb nyugdíjtörvény kidolgozása, hanem a jelenlegi jogszabály korszerűsítése szerepel - emlékeztette a sajtót a Ciucă-kabinet pénteki ülése után a munkaügyi miniszter.
Cîţu: ha a PSD-vel való kormánykoalíció veszélyezteti a reformokat, megfontoljuk a változtatás lehetőségét
Szükséges "kompromisszum" volt a reformok folytatásához a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött kormánykoalíció, de ha a reformok végrehajtása veszélybe kerül, elsőként fogja javasolni, hogy találjanak más kormányképletet - jelentette ki Florin Cîţu liberális pártelnök.
Iohannis: Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak
'Atipikus' kormánya van jelenleg Romániának - jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson elhangzott beszédében.
Cookie