×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Alapvető fontosságú, hogy non-invazív tesztet végezzenek el a vakációról visszatérő tanulókon

2021.03.26 - 08:34
Megosztás:
Alapvető fontosságú, hogy non-invazív tesztet végezzenek el a vakációról visszatérő tanulókon
Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, alapvető fontosságú a vakáció után visszatérő tanulók non-invazív tesztelése, ehhez azonban szükség lesz a szülői beleegyezésre.

Cîmpeanu azt mondta a kormányülést követően, hogy a szaktárca rendelkezésére álló 1.150.000 tesztből csak 19 ezret használtak fel, egyrészt az egészségügyi személyzet hiánya, másrészt a szülői beleegyezés megvonása miatt, a szülők ugyanis úgy ítélték meg, hogy ezek a tesztek invazívak a gyermekeik számára. Ha azonban beszerzik a non-invazív teszteket, elkezdődhet a tömeges iskolai tesztelés. A franciaországi és osztrák tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ezeket a teszteket a tanulók is el tudják végezni saját magukon.

Cîmpeanu azt is elmondta, a vírust nyálból kimutató teszteket a diákok egy tanár felügyelete mellett maguk is el tudják végezni, de a szülők hozzájárulására szükség lesz. 'Azt hiszem, ha a tesztek non-invazívak, akkor minden szülő bele fog egyezni' - tette hozzá a miniszter.

A miniszterelnök is jónak tartja

A COVID-19 járvány féken tartására jó megoldás, ha non-invazív tesztelésnek vetik alá a tavaszi vakációról visszatérő tanulókat - jelentette ki csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnök.

Cîţu úgy nyilatkozott a csütörtöki kormányülés után: felkéri az egészségügyi és az oktatási minisztert, hogy vegyék fontolóra a vakációról visszatérő tanulók tesztelésének lehetőségét. 'Végezzünk non-invazív teszteket, teszteljük őket minél nagyobb számban, amikor visszatérnek az iskolába. Azt hiszem, ez jó megoldás a járvány féken tartására' - fogalmazott a miniszterelnök.
AGERPRES

GCS: A teljes ország zöld zónás járványügyi szempontból
A legutóbbi tájékoztatás óta 930 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 34.543 koronavírustesztet végeztek — közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Majd' 63 000 a beoltottak száma Szatmár megyében
Alacsony a friss fertőzöttek száma, folyamatosan csökken a kórházban, valamint az intenzív terápiás osztályon ápoltaké is, és nem hunyt el senki a fertőzés szövődményei miatt.
GCS: 1156 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 1156 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 36.195 koronavírustesztet végeztek - közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie