×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Alig vannak körgyűrűperek

2021.01.13 - 13:43
Megosztás:
Alig vannak körgyűrűperek
Sokan elégedetlenkedtek annak idején a körgyűrűépítés nyomán kisajátított földterületek után kapott kártérítés miatt, pert mégis alig néhányan indítottak. Év vége előtt nem lesz kifizetés.

Év elején helyzetjelentést kért szerkesztőségünk a szatmárnémeti körgyűrű megépítését megrendelő országos közútkezelőtől (CNAIR), s a kérdésekre most kaptunk választ. Míg ezek megválaszolásával volt elfoglalva az utóbbi napokban a megkérdezett hatóság illetékese, nem hivatalos forrásból próbáltunk gyorsabban információhoz jutni, az ezek alapján írt cikkeket közöltük le az elmúlt napokban.

Kifizetések

A hivatalos információk sajnos megfelelnek a korábban megszerzett nem hivatalosaknak, a pénzüket 2017 óta váró egykori tulajdonosoknak nem ígérnek év végénél korábbi kifizetéseket. Ez a tulajdonosok nagy többségére igaz, ugyanis — ahogy az a közútkezelő jelentéséből kivehető — néhány tulajdonos már hozzájuthatott az elvett legelőért, szántóért vagy telekért, telekdarabért kapott pénzéhez. Valószínűleg azoknak utalta ki a kártérítést a közlekedésügyi tárca, akik elvett tulajdonának területét nem befolyásolhatja a második fázisban még most is zajló geodéta munkálatok eredménye. Tizennyolc és fél millió lej a kártérítések teljes értéke, ebből a jelek szerint 220 ezer lej lett kifizetve.

Bírósági eljárások

Arról is ír a CNAIR, hogy a Szatmárnémeti, Batiz és Erdőd vonzáskörzetében lévő több mint négyszáz tulajdonosból, akiket érintett a körgyűrűépítés miatti kisajátítás, mindössze négy indított ilyen-olyan okból polgári peres bírósági eljárást. Ezek közül egynek az első fokú döntése lett a felek felé kiközölve, amelyben a CNAIR-t beperelő felperesnek adott igazat a bíróság. Van egy másik eljárás is, amelyikben két magánszemély tulajdonos indított eljárást a közlekedésügyi minisztérium és az ennek alárendeltségébe tartozó CNAIR ellen. Ebben az ügyben hétfőn született döntés, de ezt, illetve a döntés indoklását tegnap még nem tette közzé a szatmárnémeti bíróság.

Akadályok

A terepen folyó munkálatokat illetően már csak villamos vezetékek állnak az építő útjában, a víz- és gázvezetékek és a csatorna problémája már át lett hidalva, de a nyomvonal három pontján 110 vagy 220 kV-os magasfeszültségű tartóoszlopok vannak még útban. Ezekhez csak akkor lesz majd szabad hozzányúlnia a kivitelező elektrotechnikai alvállalkozójának, amikor a távolsági energiaszállító, a Transelectrica jóváhagyja a beavatkozást. Meg kell ugyanis oldani, hogy amíg áramtalanítva lesz az érintett vezetékszakasz, addig egy másik elvégezze az érintett környék ipari és civil szintű villanyáram-ellátását. Az engedély megadásának pontos dátuma még nem ismert.

Princz Csaba

 

 

Ökumenikus ima Szatmárnémetiért
Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa szervezésében szerdán első alkalommal tartották meg az Ökumenikus ima Szatmárnémetiért rendezvényt, amelyen a város vallási felekezeteinek a képviselői vettek részt nemzetiségtől függetlenül.
Tízezer új útlevél
Szatmáron 10 540 úti okmányt állítottak ki tavaly, ezek közül 8680 elektronikus, 1860 pedig ideiglenes útlevél volt, derül ki a Szatmár Megyei Útlevélosztály vezetőjének, Simona Babici-nak a tájékoztatásából.
Zárt ajtós kampánykezdés Szatmáron
Szatmárnémeti öt oltóközpontja közül tegnap egyik sem nyitott meg, kettő ugyan szinte elkészült, de még engedélyeztetésre vár, a többi hármat pedig csak ezután alakítják ki.
Cookie