×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Alkohol? Inkább ne kockáztassunk!

2019.06.05 - 09:33
Megosztas :
 • Alkohol? Inkább ne kockáztassunk!

  A 18 éven aluliak és a várandósok egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt, de a felnőttek is csak módjával, vagy inkább egyáltalán ne! — tanácsolják az egészségügyi szakemberek. Júniusban az alkoholfogyasztás káros hatásaira hívják fel a figyelmet, értesítette szerkesztőségünket a DSP.

  Június hónap folyamán az egészségügyi szakemberek az alkoholfogyasztás hatásairól tájékoztatják a lakosságot országos szintű akciók keretében. A mai napon például Szatmárnémetiben is egy tíz kérdésből álló felmérésen való részvételre hívják a lakosságot a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság székhelyére (Avram Iancu utca 16. szám) és a tüdőkórházba (Ialomiţei utca 9. szám). A kérdések megválaszolása nem tart tovább 5 percnél, és arra hivatott, hogy tisztább képet mutasson a lakosság alkoholfogyasztási szokásairól, egyúttal pedig az is kiderül, hogy a válaszadók életében problémát jelent-e az alkohol, mennyire befolyásolja negatívan a szervezetüket.

  Az alkoholfogyasztás komoly közegészségügyi probléma: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Románia lakosai a 8. helyen állnak Európában az egy főre jutó elfogyasztott alkoholmennyiség terén — idehaza 12,6 liter tiszta alkohol jut egy főre évente, míg az uniós átlag 9,8 liter. Márpedig az alkohol a harmadik fő felelős a különböző betegségek kialakulásáért — több mint 200 kór okozója — és a korai halálozásért. A férfiak 80 százaléka, míg a nőknek az 55 százaléka szokott időnként alkoholt fogyasztani, közülük pedig a férfiak 67 százaléka, a nőknek pedig a 31 százaléka túlzásba is viszi ezt.

  A várandósok és a fiatalok egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt! — hangzik az egészségügyiek intése, amit jobb lenne mindenkinek maradéktalanul betartani. A 15–29 éves nők körében történt elhalálozások közül tízből egy esetben az alkohol a felelős, míg a férfiaknál ez az arány négy az egyhez. A romániai tinédzserek legalább 80 százaléka fogyasztott már legalább egyszer alkoholt 16 éves kora előtt, míg az alkoholfogyasztók átlagéletkora egyre inkább csökken: a hazai fiatalok 14 éves koruk körül kezdenek el inni. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) lapunkhoz eljuttatott tájékoztatója szerint a leginkább azokat veszélyeztetik az alkoholfogyasztás súlyos egészségügyi következményei, akik 15 éves koruk előtt kezdenek el inni. Esetükben négyszeresére, de akár a hétszeresére is emelkedhet a függőség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik csak 17 éves koruk után fogyasztanak alkoholt. Minden egyes tinédzserkori, alkoholfogyasztás nélkül eltelt év 10 százalékkal csökkenti az esetleges alkoholfüggőség kialakulásának esélyét.

  Nincs olyan alkohol, amelyet egy várandós nő ihat, az állapotos nők ezért egyáltalán ne igyanak a várandósságuk idején, még egy kortyot sem! — szögezik le szintén a közegészségügyiek. A statisztikák szerint világszerte tízből egy gyermeket váró nő fogyaszt alkoholt, 20 százalékuk pedig túlzásba is viszi. A terhesség alatti alkoholfogyasztás azonban nemcsak az anyára, hanem a babára is negatívan hat: a magzat elhalásához, spontán abortuszhoz, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethet. Azok a nők, akik alkoholt fogyasztanak a terhességük idején, nem kevesebb mint 428 különböző fizikai és pszichikai bántalom esetleges kialakulásának teszik ki gyermeküket.

  Hatvanhétből egy kismama olyan gyermeket hoz a világra a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt, akinél magzati alkoholszindróma alakul ki — évente 119 ezer ilyen gyermek születik világszerte.

  „Nem érdemes kockáztatni!” — hangzik az egészségügyi szakemberek kampányszlogenje, ez jusson eszünkbe minden alkalommal, amikor alkohollal kínálnak minket, vagy lehetőség van alkoholt fogyasztani.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie