×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
28 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Alkotmányba ütközik a Románia 2040 elnevezésű stratégia kidolgozására irányuló törvény

2019.06.06 - 17:30
Megosztás:
 • Alkotmányba ütközik a Románia 2040 elnevezésű stratégia kidolgozására irányuló törvény

  Alkotmányba ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság a Románia 2040 elnevezésű hosszú távú stratégia kidolgozására irányuló törvényt, amely ellen Klaus Iohannis államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is alkotmányossági kifogást emelt.

  Az elnök és a két ellenzéki párt arra hivatkozott beadványában, hogy a törvény több pontban sérti az alkotmányt, ugyanakkor elfogadásának módja is alaptörvénybe ütközik.

  Iohannis többek között azt kifogásolta, hogy a jogszabály elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, a képviselőház ugyanis - döntő házként - olyan előírásokat fogadott el, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátus nem vitatott meg.

  Beadványában az elnök arra is kitért, hogy a törvényben módosították a Románia 2040 stratégia definícióját, de a többi rendelkezést nem hozták összhangba az új meghatározással.

  A képviselőház által márciusban elfogadott törvény szabályozza a Románia 2040 címet viselő, hosszú távú gazdasági és szociális fejlesztési stratégia kidolgozására és frissítésére vonatkozó kötelezettséget, valamint a cél eléréséhez vezető alternatív közpolitikák és forgatókönyvek kidolgozását.

  Cookie