×
2020. 07 14.
Kedd
Őrs, Stella
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Almák fesztiválja Csengerben

2019.09.23 - 11:26
Megosztas :
 • Almák fesztiválja Csengerben

  Szeptember és térségünk jellegzetes gyümölcse az alma, és ugyancsak szeptemberhez kapcsolódik immár tizennyolc éve a csengeri Almafesztivál, amelynek célja lassan két évtizede változatlan: „Szatmár aranyának” és az abból készült helyi termékeknek a bemutatása, népszerűsítése.

  Az idei Almafesztivál első napjának délelőttje hagyományosan a gyermekeknek és a gyermekekről szólt: a Makovecz Imre Általános Iskola előtti parkocskában megnyílt a hagyományos, ötletesebbnél ötletesebb alkotásokat felvonultató szalmabáb- és almakompozíció-kiállítás, ezt követte az almanapi rajzverseny és az óvodások-diákok almafutása, délután a csak „bükki füvesemberként” emlegetett Szabó Gyuri bácsi tartott érdekes előadást a gyógynövényekről, majd kora estéstől a színpadi fellépők különböző stílusú dallamaira szórakoztak, illetve a retró diszkóban táncoltak nem csak a csengeriek, hiszen már pénteken sokan ellátogattak a fesztiválra. Szombaton már kora délelőttől nagy volt a mozgolódás a fesztiváltéren, egyre nagyobb számban érkeztek a látogatók, s még inkább az almához kötődött minden program és tevékenység — rézüstökben, folyamatos keverés mellett főtt az almalekvár (többnyire az idősek klubjának tagjai végezték, bemutatva, hogyan készül a hagyományos almalekvár) —, a frissen főtt nyalánkságot pedig szívesen kínálták minden arra járónak. A környező települések képviselői — köztük természetesen Vetés és Óvári —, közintézmények csapatai és baráti társaságok „sátrai” előtt a bográcsokban rotyogtak a szárnyas-, sertés- vagy marhahúsból készülő finomságok, csülkök és nagy sikernek örvendő málékásás töltött káposzták, az asztalokat pedig szinte ellepték az almás édességek: porlósok, palacsinták, kalácsok, torták no meg a frissen sült fánkok (az almalekvárral töltött hosszú-csavart, a reszelt almával töltött, téglalap formájú duci, a klasszikus kerek, amihez frissen főtt lekvár dukált). Természetesen nem hiányzott a szatmári almapálinka és a kóstolása sem, de almaborral és almából készült üdítővel is kínálták a látogatókat.

  A kellemes hangulatú fesztiválozásnak sajnálatos halálhír vetett véget, dr. Simai Zoltán, Csenger város címzetes főjegyzője tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezért értelemszerűen az Almafesztivál szombat délutáni programjai elmaradtak, s mint Forján Zsolt polgármester fogalmazott: a tervezett koncerteket egy későbbi időpontban, emlékkoncert keretében kívánják megrendezni, tisztelegve dr. Simai Zoltán emléke előtt.

   

   

  Cookie