×
2020. 07 14.
Kedd
Őrs, Stella
20 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Amikor vízből is megárt a sok

2019.06.12 - 12:09
Megosztas :
 • Amikor vízből is megárt a sok

  A nyári meleg beköszöntével gyakran elhangzik, hogy ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról, de ne essünk túlzásba! A túlzott vízfogyasztás veszélyeire figyelmeztetnek a szakemberek.

  A nyári időszakban gyakran elhangzik, mennyire fontos a megfelelő folyadékpótlás, illetve a dehidratáció elkerülése. A túlzásba vitt folyadékbevitel azonban éppúgy veszélyes lehet — hívják fel a lakosság figyelmét a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei.

  A vízmérgezés akkor alakul ki, mikor felborul a szervezet nátriumháztartása nagy mennyiségű víz hirtelen történő fogyasztásának hatására. Ez gyakori a sportolást követő folyadékvesztés pótlásánál, de valamilyen, a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja.

  Amikor a vér nátriumtartalma túl alacsony, a sejtek működése nem megfelelő, s ez izzadást okoz. A krónikus vízmérgezés esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek. Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, ami nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal jár.

  „Ha egy 75 kilogramm tömegű felnőtt rövid időn belül fogyasztana el 6 liter vizet, annak akár végzetes következménye is lehetne” — figyelmeztetnek a szakemberek.

  A hatóság javaslata szerint testsúlykilogrammonként nagyjából 30 milliliter víz fogyasztása ajánlott, tehát egy 60–80 kilogramm tömegű felnőtt 1,8–2,4 liter vizet fogyasszon naponta!

  Hogyan előzhetjük meg a vízmérgezés kialakulását az előttünk álló meleg időszakban? Edzés közben elektrolitokkal dúsított sportital fogyasztása javasolt, testedzés alatt pedig csak annyi vizet igyunk, amennyit elveszítünk az izzadással. Soha nem szabad óránként 8 dl folyadéknál többet fogyasztani testedzés során. A víz elengedhetetlenül fontos a szervezet egészségesen tartásához, ezért figyeljünk arra, hogy meglegyen a szükséges napi folyadékbevitel, de ne vigyük túlzásba!

   

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie