×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Amit a „Covid-útlevélről” tudni kell

2021.07.01 - 07:00
Megosztás:
Amit a „Covid-útlevélről” tudni kell
Fotó: gettyimages
A beoltottak számára egy évig, jövő június 30-ig; negatív teszt esetében 24 vagy 72 óráig, míg a betegségen átesettek számára a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2-teszt-eredménytől számított 180 napig érvényes a mától életbe lépő „Covid-útlevél”.

Készen áll a startra az internetes platform, amelyről a román, illetve a külföldi állampolgárok ingyenesen letölthetik a román és angol nyelvű EU-s digitális COVID-igazolványt — tudatta a Speciális Távközlési Szolgálat (STS), ugyanakkor telefonos ügyfélszolgálatot is indítottak, a lakosság a 021.414.442-es számot hívhatja további információkért, vagy ha kérdései vannak.

Mint arról már többször is beszámoltunk, július 1-jétől, azaz mától lép életbe a köznyelvben csak „Covid-útlevélként” vagy „zöldigazolványként” emlegetett, európai uniós védettségi igazolás, amelynek legfőbb célja, hogy megkönnyítse a tagországok közötti utazást — de nem előfeltétele az utazásnak, hiszen ezen igazolás nélkül is utazhat bárki, viszont akkor a célország egészségügyi előírásainak megfelelően bizonyos intézkedéseknek (teszt és/vagy karantén) kell alávetnie magát. És semmiképp sem úti okmány. Nem helyettesíti az útlevelet vagy más, utazáshoz szükséges hivatalos dokumentumot (például a személyi igazolványt).

Honnan és hogyan tölthető le?

A külföldre utazni kívánó állampolgárok mától a https://certificat-covid.gov.ro platformon kezdeményezhetik az Unión belüli utazások megkönnyítése céljából kifejlesztett tanúsítvány kiállítását néhány egyszerű lépésben.

A regisztrációhoz egy aktív e-mail-cím szükséges, amelyre a felhasználó megkapja a rendszer által küldött linket, ezt felhasználva léphet tovább a platformon. Az Új igazolvány (Certificat nou) gombra kattintva ki kell választani a dokumentum típusát, amely alapján a felhasználó oltásra vagy tesztelésre regisztrált.

A román állampolgárok, illetve a román személyazonossági számmal rendelkező külföldi állampolgárok a CNP gombra kattintanak, majd megadják az ott kért személyi adatokat, és kiválasztják a tanúsítvány típusát. A külföldi állampolgároknak az Útlevél/személyazonossági igazolvány (Paşaport/Act de identitate) gombra kell kattintaniuk, majd meg kell adniuk a kért adatokat, és ki kell választaniuk a tanúsítvány típusát.

Mi szükséges a megszerzéséhez?

A tanúsítványnak három típusa van: az egyik azt igazolja, hogy tulajdonosa be van oltva, a másik, hogy tulajdonosa átesett a koronavírus-fertőzésen, a harmadik pedig azt, hogy az illetőt negatívan tesztelték koronavírusra.

Mielőtt nekikezdünk az igénylésnek, pár dolgot készítsünk kézügybe, vagy jegyezzük fel, ugyanis az oltási igazolvány kiállítása érdekében meg kell adni: a szérum típusát, a megyét, ahol az immunizálás történt, illetve az időpontot (hónapot). A betegségen átesett személyeknek kiállítandó igazolványhoz a megyét és a hónapot kell megadni, akárcsak a teszt alapján kérelmezett tanúsítvány esetében. A Mentés gombra kattintva az alkalmazás regisztrálja a kérelmet. A generált tanúsítvány az Igazolványok listájában (Listă certificate) jelenik majd meg. Az igazolványok létrehozásának ideje a kérelmek számától függően néhány másodperctől akár egy óráig is eltarthat, s a kérelmező értesítést kap e-mailben az igazolás kibocsátásáról, a felhasználó számára pedig a platformon kialakított fiókban lesz hozzáférhető az igazolvány, de le is menthető PDF formátumban, amit aztán ki lehet nyomtatni. Fontos tudni, hogy az EU-tagállamokba való belépéskor az igazolvány QR-kódját ellenőrzik.

A 14 évnél fiatalabb kiskorúak esetében szülői beleegyezés szükséges a tanúsítvány kiállításához — akiknek pedig nincs internet-hozzáférésük, számítógépük, azoknak lehetőségük lesz az igazolás fizikai (papíralapú) igénylésére a megyei közegészségügyi igazgatóságokon keresztül, illetve a polgármesteri hivatalokon belül, a lakosság-nyilvántartó irodában.

Mikor igényeljük, és meddig érvényes?

 

A beoltottak, illetve a fertőzésből meggyógyultak esetében a felhasználás (utazás) időpontja előtt legalább 5 munkanappal kell kérni a platformon az igazolás kiállítását; a tesztelés alapján kiállítandó igazolvány esetében pedig a kérelmet a teszt elvégzése után, de legalább 12 órával (az antigéngyorsteszt esetében) vagy 48 órával (az RT-PCR-teszt esetében) a tanúsítvány felhasználásának időpontja előtt kell regisztrálni a platformon.

A beoltott személyeknek kiállított igazolvány érvényességi ideje egy év (2022. június 30)., az antigéngyorsteszt alapján kiállított igazolvány 24 óráig, a RT-PCR-teszt alapján kiállított igazolvány pedig 72 óráig érvényes. A betegségen átesettek esetében a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2-teszt-eredménytől számított 180 napig érvényes az igazolvány.

Milyen típusú oltást, tesztet fogadnak el?

Valamennyi EU-tagországban automatikusan védettséget jelentő oltóanyagoknak minősülnek az Európai Gyógyszerügynökség által már jóváhagyott vakcinák (Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson), ugyanakkor bármelyik tagország dönthet úgy, hogy az országba való belépéshez elfogad más oltásról szóló igazolást is.

A teszteredmények megbízhatóságának biztosítása érdekében az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet alapján csak a 2021/C 24/01 tanácsi ajánlás szerint összeállított közös jegyzékben szereplő, úgynevezett NAAT-tesztek (köztük az RT-PCR-tesztek) és antigéngyorstesztek vonatkozásában bocsátható ki tesztigazolvány. Ugyanakkor az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy csak a NAAT-teszteket (például az RT-PCR-teszteket) fogadják el, vagy az antigéngyorsteszteket is — viszont egy tagállam nem tehet különbséget a tesztigazolványok és a zöldigazolványok között, vagyis amennyiben elfogad valamilyen típusú tesztigazolványt abból a célból, hogy eltekintsen az utazási korlátozásoktól, azonos feltételek mellett el kell fogadnia az uniós digitális Covid-teszt-igazolványt is. (Például ha csak a PCR-tesztek birtokosai esetében oldja fel a korlátozásokat, akkor nem köteles elfogadni az antigéngyorsteszteket, ha azonban elfogadja az antigéngyorsteszteket, akkor el kell fogadnia a más tagállamok által kiadott antigéngyorsteszt-igazolványokat is).

Szabó Kinga Mária

 

 

Nemzetközi nyugdíj: kinek jár, hogyan igényelhető?
Egyre többször kerül szóba a nemzetközi nyugdíjra való jogosultság kérdése, hiszen sok Szatmár megyei lakos dolgozott romániai munkahelyén kívül külföldön is, és elérve a nyugdíjkorhatárt a külföldön és belföldön ledolgozott munkaéveiért igényelheti a nyugdíjat.
Véget ért az igénylési határidő
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében értesíti az érintetteket, hogy lejárt az egységes agrártámogatási kérelmek leadási határideje.
Sietniük kell az utódnyugdíjasoknak!
Néhány nap áll az utódnyugdíjas tanulók, hallgatók rendelkezésére, hogy a járandóság további folyósítása érdekében igazolással és nyilatkozattal bizonyítsák, továbbtanulnak ebben a tanévben.
Cookie