×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

ANAF: adathalász e-mail, SMS

2019.06.16 - 10:22
Megosztás:
ANAF: adathalász e-mail, SMS

Újra az adóügynökség nevében próbálnak pénzt lopni az emberektől számítógépes csalók. Pénzt ígérnek adóvisszatérítés formájában, de csak személyes és belépési adatokat akarnak megszerezni.

Az országos adóhatóság (ANAF) nevében írt elektronikus levéllel és telefonokra küldött rövid szöveges üzenetekben próbálnak internetes belépési adatokhoz és személyes információkhoz, bankszámlaszámokhoz és PIN-kódokhoz hozzájutni hackerek, figyelmeztetnek a hatóság informatikusai. A küldeményekben azt írják, hogy a címzett pénzt kapott az adóügynökségtől, és hogy ehhez hozzájusson, egy internetes oldalt kell felkeresnie, ahol egy űrlap várja, amelyikbe bizalmas adatokat kell felvezetnie. Az ANAF mindenkit óvatosságra int minden ilyen és ehhez hasonló esetben; a felhasználók ellenőrizzék, hogy hivatalos helyről kapták-e az értesítést, illetve hogy a meglátogatott honlap valóban azé az intézményé-e, amelyikre a vonatkozó üzenet hivatkozik.

Az ANAF-tól kapott e-mailekben a feladónál a @ jel után az anaf.ro vagy mfinante.ro tagnak kell szerepelnie; pénzügyekkel, személyes adatokkal foglalkozó weboldalak esetében pedig ellenőrizni kell azt is, hogy biztonságosak-e. Egy weboldal akkor biztonságos, ha az oldal www-vel kezdődő címe előtt http: státuskód helyett a https: (azaz „secure”), szerepel. Az adóügynökség azt is leszögezi a csalási próbálkozást leleplező bejelentésében, hogy az ANAF soha nem kéri el sem online, sem nyomtatott űrlapon az adófizetők jelszavát vagy PIN-kódját.

Princz Csaba

Cookie