×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
8 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Anyajegyszűrés: életmentő vizsgálat

2019.10.22 - 17:07
Megosztás :
 • Anyajegyszűrés: életmentő vizsgálat

  Az anyajegyek ártalmatlan bőrelváltozások, de különböző hatásokra könnyen akár rosszindulatú elváltozássá alakulhatnak. Ha viszket, fáj, akkor minél hamarabb fel kell keresni a bőrgyógyászt. A Korall Klinika fiatal bőrgyógyászával, dr. Trip Dórával beszélgettünk.

   

  Azok a szatmáriak, akik kellemes, családias légkörű, összehangolt ellátás keretében szeretnék kivizsgáltatni egészségügyi problémájukat, aligha találnak erre megfelelőbb intézményt, mint a Korall Klinika. Az évről évre egyre több osztállyal, rendelővel bővülő klinikán kiváló képzettséggel rendelkező orvoscsapat áll a betegek rendelkezésére. A Korall Klinika fiatal, de kiválóan képzett bőrgyógyásza dr. Trip Dóra, akivel a sokunkat érintő anyajegyekről beszélgettünk.

  Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban néhány milliméteresek, világosak vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Ha viszont az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet.

  Mint megtudtuk, azoknak a szatmáriaknak, akiknek kevés anyajegyük van, évente egyszer érdemes ezeket egy egyszerű, fájdalommentes rutinvizsgálat keretében megvizsgáltatni, ellenben ha ütés, leégés vagy bármilyen negatív hatás éri az anyajegyet, amely fájni kezd, esetleg viszket, vagy egyszerűen csak változni kezd az alakja, akkor minél hamarabb meg kell mutatni szakembernek.

  „Terhesség alatt a hormonális változások miatt változnak az anyajegyek is, de ilyen esetben sem árt ezek rutinvizsgálata. Ellenben ha színváltozás történik — feketedik, pirosodik vagy akár kifehéredik —, és a szélei is átalakulnak az anyajegynek, akkor mindenképp javasolt a vizsgálat. Megtörténhet, hogy egy anyajegy befelé kezd el nőni, és elrákosodhat, éppen ezért ajánlott az évenkénti rutinvizsgálat” — magyarázta a bőrgyógyász.

  Egyszerű és fájdalommentes

  Az anyajegyeket egy nagyon egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal, dermatoszkóppal tekinti meg a szakember, ami tulajdonképpen egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. A hámnak azt a rétegét világítja meg, amely szabad szemmel nem jól látható, így minden részlet jobban észlelhetővé válik. Az anyajegyek túlnyomó részénél elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.

  Az anyajegyeinkre és a bőrünkre érdemes ugyanakkor nem csak nyáron, hanem az év minden szakában vigyázni — hívja fel a figyelmet a szakorvos. „A napvédő krémeket nem csak nyáron kellene használni, hanem folyamatosan. Legalább 30 faktoros fényvédő krém ajánlott, az érzékenyebb bőrűeknek pedig 50-es. Érdemes bekenni azokat a részeket, amelyeket nem fedünk el: az arcot, a dekoltázst, a nyakat és a karokat” — tette hozzá.

  Ha pedig megsérül egy anyajegy, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy baj lesz belőle, de ha folyamatosan trauma éri — például olyan testrészen van, ahol a ruha dörzsöli —, akkor érdemes preventív módon eltávolíttatni — magyarázta dr. Trip Dóra. Bármelyik típusú anyajegy átalakulhat idővel, de ezeket bármilyen elváltozásnál el lehet távolítani. Ha gyanú merül fel, nem szabad házi gyógymódokkal kísérletezni, hanem rögtön orvoshoz kell fordulni.

  Dr. Trip Dóra bőrgyógyászt megtalálják a Korall Klinikán, Szatmárnémetiben, az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt szerdánként 13–20 óra között, míg a többi hétköznapon 8–15 óra között. További információkért, időpont-egyeztetésért a 0361.412.037-es telefonszámot kell tárcsázni.

   

  Cookie