×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Jegyzet

Anyák napja karanténban

2020.05.03 - 08:49
Megosztás :
 • Anyák napja karanténban
  Az anyák napja az egyik legszebb ünnepünk, ami egyszerre egyházi és világi, amiben mind a két nem minden korosztálya érintett, hiszen minden embernek van édesanyja.

  Ha csak lehet, a gyerekek ezen a napon virágcsokorral köszöntik az édesanyákat és a nagymamákat. Akiket a sors eltávolított egymástól, azok is megtalálják a módját a köszöntésnek, mert világnézettől függetlenül minden gyereknek a tudatában van, hogy milyen fontos szerepet tölt be, töltött be az ő életében az édesanyja.

  Ebben az évben a világjárvány az anyák napja megünneplését is korlátozza. Nem lesznek templomi és iskolai ünnepségek, ahol a gyerekek versek és énekek elhangzása után átnyújthatják a virágcsokrokat. Minden szempontból fontosak voltak ezek az anyák napi műsorok: az édesanyák, az édesapák és a nagyszülők gyönyörködhettek a gyerekeikben és az unokáikban, a gyerekek pedig tudtak bizonyítani, hálásak lehettek, kifejezhették ragaszkodásukat. Ez a mindenki számára örömünnep ebben az évben más formát kell öltsön, hiszen nem alakulhat úgy az élet, hogy ne kerüljenek a figyelem középpontjába az édesanyák és a nagymamák. Verset és éneket most is lehet tanulni, elmondani, elénekelni. A virágok beszerzésében segíthetnek a gyerekeknek az édesapák. A kérdés az: milyen lehetőség van a találkozásra? Vannak szerencsés családok, ahol az otthonmaradás egyik nagy előnye, hogy hosszabb ideig együtt lehet a család. Ez idő alatt pótolni lehet a korábbi mulasztásokat, át lehet értékelni a család életét, fel lehet készülni az anyák napjára.

  A gyerek-szülő viszony az elmúlt két-három évtized során újszerűen alakul. A kötődések fellazultak, egyesek szerint elhidegült, mások szerint helyreállt a gyerek-szülő viszony. Azzal, hogy a gyerekek korábban önállókká válnak, a szülő-gyerek viszony nem minden esetben marad meg a klasszikus formában. Sokat beszélünk az emberek sokféleségéről, az eltérő viselkedési formákról, gondolkodásmódról, a másság értelmezéséről… A magyarázat mindig attól függ, hogy a gyerek milyen nevelést kapott az édesanyjától, milyen példát és mintát kapott a családtól, amelyben felnevelkedett.

  Anyák napján nem elég csak köszönteni és virágcsokorral megajándékozni az édesanyákat, hanem fel kell ismerni a szerepüket, jellemformáló tevékenységüket, és örökre megtanulni, hogy a figyelmen kívül hagyott intő szavaik akkor jussanak eszünkbe, amikor azokat még hasznosan lehet felhasználni. Ha így történik, az anyák napja boldog szülők és gyerekek ünnepe lesz.

  Cookie