×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Áprilistól lehet pályázni

2016.04.07 - 15:41
Megosztás :
 • Áprilistól lehet pályázni

  Magyar Lóránd, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség Szatmár megyei kirendeltségének osztályvezetője az áprilisban induló vidékfejlesztési pályázatok szabályairól nyilatkozott.

  Amint azt Magyar Lórándtól, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség Szatmár megyei kirendeltségének osztályvezetőjétől megtudtuk, a vidékfejlesztési alapokra, az előzetes ígérettel ellentétben, csak április közepétől vagy végétől lehet pályázni. A pályáztatás a különböző fejezeteknél, területeken folytonos lesz ebben az évben is, a pályázatok elbírálása és a nyertesek kiválogatása havonta vagy háromhavonta történik. Ha az elbírálásnál és a kiválogatásnál egy pályázat nem éri el az adott időszakban, hónapban érvényes minőségi küszöb pontszámát, várólistára kerül. A küszöbpontszámot a minisztérium minden hónapban rendelettel csökkentheti. Így megtörténhet, hogy a kevesebb pontot elérő pályázat hosszabb ideig is a várólistán marad, és akkor kerül kiválogatásra, amikor a pontszáma eléri a havi minőségi küszöböt.

  Magyar Lóránd elmondta, hogy az elmúlt évben a mezőgazdasági pályázatoknál a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1 fejezet) a pénz elég hamar elfogyott, a kiírási időszak október 30-ig tartott volna, de előtte több mint egy hónappal leállt a pályáztatás. A 6.3 fejezetnél jóval nagyobb tolongásra számítottak a pályázók, itt gazdaságonként 15 ezer euró volt meg pályázható önrész nélkül. A kisgazdaságok támogatása a múlt vidékfejlesztési terv 141-es fejezetének, a félig önfenntartó gazdaságok támogatásának folytatása. Akkor 7500 eurót kapott a sikeres pályázó 1500 eurós részletekben, öt éven keresztül. Most újra pályázhat az is, aki végigvitte a pályázatát, tehát mind az öt éves részlet kifizetésre került. Ennél a fejezetnél a pályázó gazdálkodó, illetve gazdasága SO (Standard Output) értékének nyolcezer és 12 ezer euró közöttinek kell lennie (minden növénykultúrának hektáronként és minden állatfajnak, illetve kategóriának egyedenként megfelel egy bizonyos SO-euróérték). A pályázó gazdaságnak legkevesebb két éve kell szerepelnie a kifizetési ügynökség, illetve az állatorvosi hatóság nyilvántartásában. Egy egyszerű üzleti tervet kell készíteni, amelyben vállalni kell a gazdaság korszerűsítését és bizonyos mennyiségű termény-, illetve termékértékesítést. A sikeres pályázó első részletként a 15 ezer eurós támogatás 75 százalékát kapná meg, majd a második részletet legtöbb három év után. Az alapvető feltétel, hogy az első (11 150 eurós) kifizetés 20 százaléknyi értékének megfelelő összegben terményt vagy termést kell értékesítenie (vagyis 2250 euró értékben). Magánszemély nem pályázhat, a pályázónak legalább engedélyezett fizikai személyként (PFA) kell bejegyeztetnie magát a cégbíróságon. Az állandó lakhelynek azon községben kell lennie, ahol a gazdaság található, és ha a pályázónak munkahelye is van, az nem lehet máshol, mint a községben, a szomszéd községekben, illetve a legközelebbi városban. A pályázatok értékelésénél pont jár a szakmai végzettség szerint — magasabb pontszám az egyetemet, mezőgazdasági líceumot végzetteknek, de pont jár a hivatalos képzésen részt vevőknek is az ágazat fontossági besorolásának függvényé­ben — csökkenő sorrendben: zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés és vetőmagtermesztés; illetve az állattenyésztésben csökkenő sorrendben: szarvasmarha tenyésztés, méhészet, juhászat). Pontok járnak ugyanakkor a község területe termelési képességének besorolása szerint. Ha a pályázónak nincs saját területe, vagy ez nem elégséges a legkevesebb 8000 eurós SO-feltétel eléréséhez, a bérleti szerződés is elfogadott.

   

  Elek György

   

  Cookie