×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Belföld

Arafat: a hatóságok kerülik a konfliktust

2020.10.17 - 17:33
Megosztás:
Arafat: a hatóságok kerülik a konfliktust
A hatóságok párbeszéddel próbálják rávenni a vírustagadó, vagy fegyelmezetlen embereket a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések betartására, kerülik a konfliktust, mert "senki sem szeretne gumibotozó csendőröket látni" - mondta egy televíziós interjúban Raed Arafat a bukaresti belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Hotnews.ro portál szombati beszámolója szerint az országos operatív törzs illetékese borúlátóan nyilatkozott a kórházakra nehezedő egyre nagyobb nyomásról: Arafat úgy értékelte, hogy a román egészségügyi rendszer - mind a befogadó kapacitás, mind a személyzet leterheltsége szempontjából - "elvesztette a Covid-19 elleni harcot".

"El fogunk jutni oda, hogy a fertőzötteket már nem tudjuk a Covid-kórházakba vinni. Ezért a többi kórházban is meg kell szervezni az útvonalakat a fertőzöttek fogadására, el kell különíteni számukra helyeket az intenzív osztályon" - magyarázta az államtitkár.

Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa arról számolt be: péntek este egy válságos állapotban mentővel érkező koronavírusos páciens már csak úgy jutott lélegeztetőgéphez, hogy pont akkor halt meg egy betegük az intenzív osztályon. A Mediafax hírügynökség által idézett főorvos azt mondta: kollégáival attól rettegnek, hogy hamarosan nekik kell majd eldönteniük, melyik páciensük haljon meg, és melyikük maradjon életben.

Romániában szombaton túllépte a 70 százalékot a telítettség a Covid-kórházak intenzív osztályain. Az utóbbi 24 órában csaknem négyezer újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami kevesebb mint két százalékkal marad el az előző napi rekordtól, de 38 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Bár minden korábbinál több, csaknem 32 ezer tesztet értékeltek ki, a pozitív tesztek aránya - amely már több mint egy hete nem csökkent tíz százalék alá - szombaton is meghaladta a 12 százalékot.

Romániában szombaton újabb 63 halálesetet jelentettek, ezzel meghaladta az 5800-at a járvány áldozatainak száma.

MTI

Jelenleg összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban
Jelen pillanatban összesen 3065 intenzív terápiás ágy van a romániai kórházakban - jelentette ki kedd este Klaus Iohannis.
A kormány 65 millió lejjel egészítené ki az egészségügyi tárca büdzséjét
A kormány egyrészt 505 millió, másrészt 65 millió lejjel készül kiegészíteni a rendelkezésére álló tartalékalapból az egészségügyi minsztérium költségvetését a csütörtöki ülésen.
Az egészségügyön lehetne javítani
A városon élő romániai lakosok 80%-a összességében elégedett településével, ellenben az egészségügyi szolgáltatások minőségén és az utak állapotán szinte mindenki szerint lenne még mit javítani.
Cookie