×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Arafat:vannak Covid-betegek, akik ragaszkodnak a kórházba való beutaláshoz, pedig állapotuk otthoni kezelést is lehetővé tenne

2021.10.09 - 08:30
Megosztás:
Arafat:vannak Covid-betegek, akik ragaszkodnak a kórházba való beutaláshoz, pedig állapotuk otthoni kezelést is lehetővé tenne
Vannak olyan Covid-betegek, akiknek az állapota nem feltétlenül igényelne kórházi kezelést, de ragaszkodnak a beutaláshoz annak ellenére, hogy otthon is megkaphatták volna a gyógyszereiket, mutatott rá pénteken Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője.

'Ez a járványhullám más, mint az előző, hirtelen ugrott meg nagyon sokkal a napi esetek száma, így természetes, hogy nagyobb a nyomás' - magyarázta Arafat a ciolpani-i országos intervenciós központban.

A kórházakra nehezedő nyomás feloldása miatt adták ki a napokban azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a Covid-betegek kezelésében használt bizonyos gyógyszereket, amelyeket eddig kizárólag a kórházi kezelés részeként használtak, szakorvosi javaslatra otthoni kezelésre is felírhassák a nem súlyos állapotban levő pácienseknek - mutatott rá a belügyi államtitkár.

 

Magyarországgal folynak tárgyalások

A román hatóságok Magyarországgal folytatnak tárgyalásokat a súlyos állapotban lévő Covid-betegek átszállításáról - közölte Raed Arafat.
Arafat a ciolpani-i országos intervenciós központban mondta ezt.

Az országos katasztrófavédelem vezetője hozzátette, ki kell dolgozni a betegek átszállításának mindkét fél által elfogadott mechanizmusát, amelyben megszabják, hogy milyen esetben, milyen körülmények között és hány beteget lehetne átszállítani a szomszédos országba.


AGERPRES

GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
A háziorvosok is végezhetnek majd koronavírusteszteket
Az egészségügyi minisztérium lehetőséget fog biztosítani a háziorvosoknak koronavírustesztek elvégzésére és a fertőzött betegeik kezelésére. Erről pénteken egyeztetett a Háziorvosok Országos Társaságának képviselőivel Alexandru Rafila tárcavezető.
Cookie