×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
19 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Árvízvédelem határok nélkül

2015.06.02 - 10:00
Megosztás:
 • Árvízvédelem határok nélkül

  Szombaton Túrterebesen árvízvédelmi felkészültségen, képzésen és vizsgán vettek részt azok, akik egy határon átívelő program keretében gyakorolták az ilyenkor szükséges mentési módszereket.

  Szombaton a Caritas túrterebesi szervezetének új székházában és annak környékén került sor a magyarországi Máltai Szeretetszolgálat és a Caritas szatmári és nagybányai szervezetei közös projektjének zárórendezvényére. A projektben részt vevő három település csapatai bemutattak egy árvízvédelmi akciót, a szervezők pedig sajtótájékoztatón ismertették a projekt lényegét.

  Győri Dani Lajos, a magyarországi Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy a projekt a karitatív szervezetek segítségével jött létre. Azok, akiket természeti csapás ér, nagyon rá vannak szorulva a segítségre. Az elmúlt huszonöt év során nagyon sokszor nyújtottak segítséget árvízkárosultak számára. Ebben a térségben 2011-ben a beregi árvízkor végeztek nagyszabású mentési munkát. Rég tervezik, hogy a kidolgozzanak egy olyan módszert, amikor a karitatív szervezetek és az önkéntesek együtt mentsenek, de együtt kívánnak működni a hivatalos szervekkel is. Magyarországon jelentős változásokon mentek át a karitatív szervezetek, jó az együttműködés a hivatalos szervekkel, most már a közös cél az, hogy eredményes munkát végezzenek.

  Adányi László programvezető kifejtette, hogy a civil szervezetek elég nagy tapasztalattal rendelkeznek a katasztrófavédelem terén. A most megvalósított projekt összértéke 268 ezer euró. Ebben részt vesz a magyarországi Gulács, a Máramaros megyei Dumbrăviţa és megyénkből Túrterebes. A felsorolt településeken kiképeztek egy–egy csoportot, azok árvíz esetén részt vesznek a mentésben, a projekt keretében megvásárolt eszközpark pedig az egyes települések tulajdonában marad.

  Túrterebesen a helyi csoport bemutatta, hogyan avatkozna be egy esetleges Túr menti árvízkatasztrófa esetén.

  Thomas Hackl projektvezető, a szatmárnémeti Caritas munkatársa arról beszélt, hogy mit jelent ez a projekt a helyiek számára. Elsősorban tisztázni kell, hogy nem olyan szakembereket képeztek, akik kimentik az embereket a vízből, hanem olyan személyeket, akiknek feladatuk a szociális segítségnyújtás. Van, amikor akár két éven át szükség van a segítségre, biztosítani kell a szükséges életfeltételeket, sok esetben azokon jobbítani is szükséges, hiszen elég sokan vannak, akik egy-egy katasztrófa előtt is nehéz körülmények között élnek.

  Ioan Bura alezredes a Szatmár megyei, Radu Bodea a Máramaros megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége részéről volt jelen és garantálta a további együttműködést. Gyákon György Túrterebes község polgármestere elmondta, örül annak, hogy ebben a projektben Túrterebes is részt vehetett, hiszen a Túr könnyen tud gondot okozni a körülötte élőknek.

  Elek György

   

  Cookie