×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Életmód

Ásni kell, ne takarjuk lombbal a talajt

2020.11.19 - 15:25
Megosztás:
Ásni kell, ne takarjuk lombbal a talajt
Fotó: SZFÚ archív
A tél beállta előtti utolsó teendőket kell ilyenkor elvégezni a kiskertekben. A kertész szerint őszi metszést csak akkor szabad végezni, amikor nem fagy, és idén ne használjunk lombot talajtakarónak.

Van még néhány teendő november dereka táján is a házak körüli kiskertekben, az enyhe télre fogadók ha most metszenek, munkát spórolnak meg maguknak tavasszal. Az őszi metszésnek érdemes idejében nekiállni, és olyankor elvégezni, amikor még nincsenek nappali fagyok, mert a friss metszést repeszti a hideg, mínusz fokban nem szabad metszeni a fákat. Kulitár Mihály, a szatmárnémeti Everde kertésze szerint aki az utolsó gyümölcs leszedése után nem metszette meg az őszibarackfát, mint ahogy azt szokás, az ne habozzon, még mindig jobb, ha most metszi ezt a fajta gyümölcsfát, mint ha a tavaszi időszakban tenné. Almát, körtét, szilvát februárban kell elkezdeni metszeni.

Megoszlik a szakemberek véleménye arról, hogy kell-e metszeni a fenyőféléket, Kulitár szerint ők a fenyőt szokták metszeni, koronaformálni, a növény nem haragszik érte, jegyezte meg a kertész, és például a karácsonyfának kiszemelt példányok augusztusi metszése mostanra pompás kerek koronát eredményezett.

Fertőzött a lombtakaró

Akinek van komposztja, vagy be tud szerezni trágyát, azt elhelyezheti a gyümölcsfák, fenyők alatt, hogy tavaszra, mire a fák felébrednek, tápanyagdús földre leljenek. Komposztot kiszórni, fenyő alá lobtrágyát rakni a hó leesése után is érdemes, így az lassan és nedvességgel együtt szivárog be a földbe olvadáskor.

Amikor már az összes levelüket lehullatták a fák, a lombot mindenképpen össze kell szedni alóluk lombszívóval vagy gereblyével, mert szigetelő rétegként pompás telelőhely ez a láthatatlan kártevőknek. Ha kint marad a talajon a levélréteg, az első tavaszi meleg hatására ez alól előbújva még inkább ellepik a kártevők a fákat és később a kerti haszonnövényeket. Kulitár nem ajánlja, hogy ebben az évben bárki is talajtakarónak használja az egyébként ilyen célból igen jó szolgálatot tevő falombot, az időjárás miatt ugyanis annyira sok volt a kártevő, hogy azt inkább el kell tüntetni a kertből.

Ásni jobb, mint gépkapálni

A lecsupaszodott fákat meg lehet permetezni rezes lével, tanácsolja még a kertész, ami viszont nem helyettesítheti a tavaszi rezes permetezést, csak pótlásként szolgál.

A mély őszi ásást is jónak tartja Kulitár, ezt érdemes kézileg és ásóval elvégezni, egyrészt, mert a kapálógép kapálni való, és nem ásni, másrészt a gép nem forgatja meg eléggé a földet. Ősszel viszont épp ez a cél, egyes gazgyökerek például elfagynak, ha ki vannak takarva. A kapálógép nem forgatja ki a gazgyökereket, csak felszecskázza azokat, több nem kívánt növény tud így előbújni ezekből tavasszal. Aki ás, hajlamosabb alaposabban összeszedni a gyökereket a földből, mint az, aki kapálógéppel megy végig a veteményesnek szánt parcellán. Jobb lesz a vízelvezetése a felásott talajnak, hosszabb távon is, ráadásul az őszi ásást gereblyézni sem kell, a tél három-négy hónapja alatt úgyis olyan lesz tavaszra, mintha gereblyézve lett volna.

Princz Csaba
 

Szorgoskodnak a Stea-kertben
A szatmárnémeti Stea Egyesület által működtetett veteményeskertről a gyermekek továbbra is szorgosan és szakszerűen gondoskodnak.
Már rendelhető a Stea Kert zöldségkosara
Ismét rendelhető a Stea Egyesület által kínált friss zöldségkosár. A rendelések által a programban részt vevő és az abban szorgoskodó kedvezményezettek munkáját is meghálálhatjuk.
Várják az ökokertészeket
Várják az ökokertészkedni vágyókat a Szatmárnémeti Közösségi Kert csapatába.
Cookie