×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

AstraZeneca: többet használ, mint árt

2021.04.09 - 19:30
Megosztás:
AstraZeneca: többet használ, mint árt
Itthon 300 ezer lakost oltottak be az AstraZeneca vakcinával, senkinél nem okozott vérrögképződést / Fotó: MTI
Lehetséges, hogy van összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca oltóanyaga között, de ez a mellékhatás nagyon ritka. Továbbra is javasolják vele az immunizálást.

A vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait — közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte: a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.
Az EMA értékelése alátámasztja, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és a halálesetek kockázatát — tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a koronavírus okozta elhalálozás kockázata sokkal magasabb, mint a vérrögképződés esetleges, nagyon ritka előfordulása. Az ügynökség nem javasol semmiféle korlátozást az oltóanyag alkalmazása tekintetében a 18 éveseknél idősebbek esetében — közölték.

Kiemelték: a vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió, AstraZeneca-vakcinával beoltott személy között alig néhány tucat esetben jelentették vérrög kialakulásának esetleges veszélyét, közöttük 18 halálesetről számoltak be. A jelentett esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül. Az ügynökség szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban nem azonosítható specifikus kockázati tényező sem a nemek, sem pedig kor alapján. Az esetek kivizsgálása folytatódik — közölték.

Sok hazai lakos megijedt

Románia-szerte közel 100 ezer lakos mondta le április első hetéig az AstraZeneca-oltással való immunizálást, mióta felmerült, hogy összefüggés lehet a vérrögképződéses esetek és a vakcina között. Eleinte csak bizonyos szállítmányokat vizsgáltak, idehaza például az ABV 2856-ost, amelyből Szatmár megyében is 2900 lakost oltottak be, később viszont kiterjesztették a vizsgálatot. Az bizonyos, hogy Romániában több mint 300 ezer ember kapta már meg az AstraZeneca-oltás első dózisát, és senkinél nem jelentkezett vérrögképződés — szögezte le Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora.

Azt is közölte, hogy megbeszélést fognak tartani mindazon intézmények képviselői, amelyek illetékesek az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) az AstraZeneca védőoltásával kapcsolatos ajánlásainak felülvizsgálatában, de szerinte jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy nőne a mellékhatások kockázata. A katonaorvos elmondta, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy nagyobb lenne a mellékhatások kockázata, sőt, szerinte az AstraZeneca oltásának második dózisa után sokkal ritkábban jelentkezik mellékhatás, mint az első dózis után. A vérrögképződéses mellékhatásokról Valeriu Gheorghiţă nyomatékosította, hogy egymillió beadott AstraZeneca-oltás közül a becslések szerint körülbelül 3,5 esetben jelentkezett ez a mellékhatás, ami nagyon alacsony előfordulási rátát jelent. Azt is kifejtette, hogy fontos, hogy dolgozzanak ki egy klinikai protokollt, amely alapján kezelhetők az esetleges mellékhatások.

Immunizálták? Ezekre figyeljen!

Az Európai Gyógyszerügynökség kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vérrögképződés esetleges veszélye esetén egyébként az azonnali szakorvosi konzultáció fontosságát hangsúlyozza. A vérrögképződésre vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerése elkerülheti az esetleges szövődmények kialakulását — mondták.

A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha esetükben légszomj, mellkasi vagy hasi fájdalom, fejfájás vagy homályos látás tünetei jelentkeznek, illetve akkor, ha duzzanatot figyelnek meg a lábban, vagy apró vérfoltok jelennek meg a bőr alatt az injekció beadásának helyén kívül.
Elmondták azt is, hogy az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére is.

Az EMA azért végzett rendkívüli vizsgálatot, mert március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

Bumbuluţ Krisztina

Majd' 63 000 a beoltottak száma Szatmár megyében
Alacsony a friss fertőzöttek száma, folyamatosan csökken a kórházban, valamint az intenzív terápiás osztályon ápoltaké is, és nem hunyt el senki a fertőzés szövődményei miatt.
Románia a hatodik helyen áll Európában a teljes dózissal való beoltottság tekintetében
 Andrei Baciu egészségügyi államtitkár arról számolt be keddi sajtótájékoztatóján, hogy Románia a hatodik helyen áll Európában a teljes dózissal való beoltottság tekintetében, világviszonylatban pedig a 18. helyen.
Valeriu Gheorghiţă: Ez idáig 670.708 krónikus beteg kapta meg a koronavírus elleni oltást
Ez idáig 670.708 krónikus beteget oltottak be, és 1.004.394 idős (65 év fölötti) személy kapta meg legalább az első dózist a koronavírus elleni vakcinából — tájékoztatott Valeriu Gheorghiţă.
Cookie