×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Gong

Átadták Csíky Andrásnak a színikritikusok életműdíját

2020.08.30 - 11:13
Megosztás:
Átadták Csíky Andrásnak a  színikritikusok életműdíját
Kolozsvári otthonában kilencvenedik születésnapján adta át céhtagtársai nevében Köllő Kata kritikus az idei díjazottnak, Csíky András Jászai Mari-díjas színművésznek a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját.

A szakmai szervezet 2011 óta adományozza a kritikusdíjat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt életpályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. A díj Szeredi Sára, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üvegtervező szakos hallgatójának munkája — számol be a Szabadság kolozsvári napilap. Csíky András a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színházi alkotója, színész, színházalapító, színészpedagógus, 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen, 1953-ban végzett Kolozsváron, a Magyar Művészeti Intézet színész szakán, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a szatmárnémeti Harag György Társulat örökös tagja.


 

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat
Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten.
Tarján-díjjal tüntették  ki Demeter Csabát
A járványhelyzet miatt a Neumann Társaság a DEEP IT — jövőképek, háttértendenciák című online konferenciáján jelentette be annak a tizenkét, informatikai területen dolgozó szakembernek a nevét, akiknek a munkáját 2021-ben plakettekkel és emlékérmekkel ismeri el.
Sajtóközlemény az Északi Színház szakszervezetétől
A Szatmárnémeti Északi Színház keretein belül működő „Színpad” Szabad Szakszervezet vezetősége sajtóközleményben fogalmazza meg a Szatmári Friss Újság hasábjain 2021.10.11-én megjelent, A kultúrának kell hogy legyen egy küldetése című, Kereskényi Gábor polgármester úrral készült interjúval kapcsolatos észrevételeit.
Cookie