×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
13 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Átfogó tanulmányra volna szükség

2019.06.04 - 11:50
Megosztas :
 • Átfogó tanulmányra volna szükség

  A Szamoson történő homok- és kavicskitermelés hatásainak ismerete érdekében indokolt lenne egy vízügyi-környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, hangzott el a szakmai tanácskozáson.

  Szakmai tanácskozás zajlott tegnap a szatmárnémeti Zöld Házban, a ROHU62 JOINTGREENCORR kódszámú, Határtalan zöld folyosó nevet viselő Interreg V-A Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program keretében. Az ülésen a Szamos medrében történő homok- és kavicskitermelés Natura 2000-es védett területeket érintő káros hatásaira hívták fel a figyelmet.

  Jelen voltak a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai, a szatmárnémeti, szatmárudvari, a vetési, a pálfalvi, Magyarországról pedig a csengeri önkormányzat képviselői, ugyanakkor a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal képviselői, az Erdélyi Kárpát Egyesület, illetve több magyarországi civil szervezet képviselői, valamint romániai és magyarországi, homok- és kavicskitermeléssel foglalkozó vállalkozások képviselői is.

  Az eseményen Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója üdvözölve a jelenlévőket, majd az ügynökség munkatársa, Lincar Cristina bemutatta a projektet, illetve a Szamos menti védett területek növény- és állatvilágáról szólt pár mondatban. Ezt követően Uray Károly magyarországi vízügyi szakember a határon túl alkalmazott módszereket ismertette, kiemelve, hogy térségükben létezik egy olyan vízügyi-környezetvédelmi hatástanulmány, amely kiváló útmutatója annak, hol is indokolt a kavicskitermelés a Szamos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán.

  Az ülés második felében a jelenlévők javasolták, hogy Szatmár megyében is készüljön egy ilyen hatástanulmány, amelyből kiderülne, melyek a Szamos azon részei, ahol igenis indokolt a kavicskitermelés, és mely területeken lenne kifejezetten kártékony hatással ez a munkafolyamat.

  Az ötletet mindenki üdvözölte, úgy az önkormányzatok, mint a kitermeléssel foglalkozó cégek, mondván, számukra is könnyebbséget jelentene egy ilyen hatástanulmány megléte az engedélyeztetési procedúrában.

  Békéssy Erzsébet lapunknak elmondta, hogy egy nagyon eredményes szakmai tanácskozást tartottak, amit indokolt volna a projekt vége előtt még egyszer megismételni, hiszen annak ellenére, hogy a vízügyi hivatal is meghívást kapott, nem vett részt az ülésen, holott számára is nagy fontossággal bírt volna a beszélgetés.

   

  Bajnai Botond

  Cookie