×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Átfogóbb munka a Pannónián

2019.07.30 - 13:03
Megosztas :
 • Átfogóbb munka a Pannónián

  Leadta a szatmárnémeti városházára a Dacia (Pannónia) szálló tulajdonosa az épület átfogó, sürgősségi állagmegőrző munkálatairól szóló technikai dokumentációt. Pár nap ennek jóváhagyási ideje.

  Összeállította a szatmárnémeti Pannónia szálló tulajdonosa, hogy milyen munkálatokat lát első lépésben szükségesnek elvégezni ahhoz, hogy az épület állaga ne romoljon tovább, és megszüntethesse a közvetlen közveszélyokozás feltételeit, tájékoztatta lapunkat Zamfir Danciu. A Szatmár Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: őszre várható, hogy a teljes restaurálásra vonatkozó dokumentáció elkészül, és talán még idén elvégezhető lesz pár olyan munkafázis, amelyik ebben szerepel majd.

   

  Az esővíz kívül tartása

   

  A mostani, a sürgősségi munkálatokról szóló dossziéban az van, hogyan látják megoldhatónak a tavasszal már elkezdett beázásmentesítés átfogóbb formában történő megoldását, illetve a homlokzat olyan állapotba hozását, hogy az ne hulljon, ne omoljon tovább. Az elsődleges a törött cserepek cseréje, ami Danciu szerint nem jelent egyet a pótlásukkal. Teljesen gyakorlatias szempontok alapján történik az esővíz épületen kívül tartásának megoldása; amíg szert tesz a kivitelező a megfelelő árnyalatú kék tetőfedő anyagra, az elvárttól eltérő színű és mintázatú cseréppel kénytelen dolgozni. Ennek használata időszakos szerepe miatt el van nézve a műemlékvédelmi hatóság részéről; akkora gondok vannak az épület állapotával, hogy a cserép színe a legkisebb probléma.

  A műemlékvédelmi igazgatóság vezetője szerint az új tulajdonos a lehető leggyorsabb tempóban végzi a teljes épületfelújítást megelőző feladatokat; a szatmári szakembergárda és a hatóság semmi kivetnivalót nem talál ebben. Danciu szerint az igazgatóságnak ahányszor csak szüksége van bármilyen irányultságú szakember álláspontjára, azt mindig gyorsan megkapja, s ha személyes jelenlét kell, az is mindig megoldott. A tulajdonos romániai képviselőjével is rendszeres a kapcsolat, szinte heti gyakorisággal egyeztetnek az ügy állásáról.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie