×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
15 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Nagykároly

Áthelyezték az igazgatót

2019.07.04 - 09:34
Megosztas :
 • Áthelyezték az igazgatót

  A sorozatos szabálytalanságok és a pár héttel ezelőtti, még mindig csak feltételezett erőszakos nemi közösülés miatti átvilágítás okán áthelyezték a nagykárolyi Cristiana központ igazgatóját.

  Mint arról korábban már beszámoltunk, a rendőrség bűnügyi nyomozást, a gyermekvédelmi felügyelet pedig belső vizsgálatot folytat a nagykárolyi, felnőttek számára kialakított Cristiana Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban történt bántalmazás és feltételezett erőszakos nemi közösülés ügyében. A központ gondozottjai olyan 18. életévüket betöltött, azaz jogilag felnőttnek minősülő, szellemileg közepesen vagy súlyosan/nagyon súlyosan sérült személyek, akiket más intézmények nem tudnak befogadni védőszárnyaik alá, és épp állapotuk miatt családjuk sem képes gondoskodni róluk, hiszen nem csupán folyamatos, de komoly szakfelügyeletet igényel(né)nek.

  Június közepén az egyik helyi portál híradása szerint egy 33 éves, súlyosan szellemi fogyatékos női gondozottat megerőszakolt két, ugyancsak szellemileg sérült férfi, s nem csak nemi erőszak történt, de egy idegen tárggyal is bántalmazták a nőt, akit kórházba kellett szállítani. Az ügy kapcsán a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: incidens valóban történt a rehabilitációs központban, de mindenfajta szexuális célzat nélkül, s az elsődleges belső vizsgálat értelmében a gondozottak (akik épp súlyos szellemi sérültségük okán pillanatok alatt rendkívül agresszívvé válnak) összevesztek és összeverekedtek, műanyag játéklapáttal ütve egymást. A közleményben ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy ha a rendőrségi nyomozás vagy a belső vizsgálat során bebizonyosodik az ügy valódisága, akár egészében, akár a legkisebb részletében, és az intézményben dolgozó szakszemélyzet/vezetőség tehető felelőssé a történtekért, akkor az a legdrasztikusabb lépéseket (elbocsátásokat) vonja majd maga után, a szankciók pedig minden ott dolgozót érinteni fognak, munkakörüktől függetlenül. Bár sem a nyomozás, sem a belső vizsgálat nem zárult még le, a gyermekvédelmi felügyelet a napokban az átvilágítás időtartamára áthelyezte az intézmény igazgatóját, az egykori piskolti polgármester Iosif Doboşt a felszámolás alatt álló, nántűi Roua nevelőotthonba, míg a Cristiana központ élére az eddig a nagykárolyi Andreea családi típusú nevelőotthont vezető Pop Gheorghe került ideiglenes koordinátorként. A gyermekvédelmi felügyelőség és a megyei tanács ugyanakkor keresi a megoldásokat, és nem zárkóznak el a Cristiana központ esetleges teljes átszervezésétől, átalakításától sem.

   

   

  Cookie