×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Átlagos napraforgó- és kukoricatermés

2021.09.15 - 17:00
Megosztás:
Átlagos napraforgó- és kukoricatermés
A varjak nagy károkat okoztak a napraforgó- és a kukoricaföldeken / Fotók: Magánarchívum
A nem megfelelő időjárási viszonyok miatt sok helyen késett a napraforgó és a kukorica vetése, s emiatt bizonytalan a termés. Ahol sikerült időben elvetni, meglesz a várt mennyiség.

A mezőgazdasági minisztérium számításai szerint idén 13,7 millió tonna kukoricát és 3,2 millió tonna napraforgót takarítanak be a hazai gazdák. A napraforgó becsült hektáronkénti átlagtermése 2573 kg, a kukoricáé 5393 kg.

Kovács Ottó lázári falugazdász kérdésünkre elmondta, hogy egy ideje a napraforgó- és a kukoricaföldeken nagy kárt tesznek a varjak. A falugazdász Szatmárzsadány és Lázári között nagy területeken tapasztalta, hogy akár hetven százalékban is károsultak napraforgótáblák. Amúgy azokon a területeken, ahol a napraforgót sikerült időben elvetni, jó termés ígérkezik. Ezeken a területeken 2,5–3,5 tonna termésre lehet számítani, ez az idei év időjárási viszonyaihoz képest jó termésnek mutatkozik, és az árak is elfogadhatónak mutatkoznak. A napraforgó-termesztők egy része szerződést kötött a felvásárlókkal, azzal a megállapodással, hogy tőlük kaptak vetőmagokat és vegyszereket. Mások kötöttek egy szerződést a felvásárlókkal, hogy nekik adják el a termést, de nem vettek igénybe előleget, vetőmagokat és vegyszereket. A legtöbb napraforgó-termesztő nem kötött szerződést, azoknak a felvásárlóknak fogják eladni a termést, akik jobb árat ígérnek. A napraforgó betakarításakor alakulnak ki az árak, ekkor döntheti el a termelő, hogy azonnal eladja a termést, vagy vár egy későbbi időpontig, amikor vagy alacsonyabb, vagy magasabb lesz az ár.

Szatmárnémetiben és környékén a kukoricatermés változó lesz — hangsúlyozza Kovács Ottó. Ott, ahol sikerült időben elvetni — ahol nem állt a víz a szántóföldön —, jó termés várható. Nem kevés viszont az olyan kukoricaföld, ahol még most barkáznak a csövek. A gazdák abban reménykednek, hogy egy hosszabb, meleg ősz előtt állunk, és lesz ideje beérni a termésnek. Ha jön egy korai fagy, akkor tönkremegy a termés. Azokon a földeken, amelyek nem szenvedtek kárt, kisebb lesz a hozam, mint az elmúlt évben. Árakról még korai beszélni, hiszen addig még sok minden változhat — tette hozzá a falugazdász.

Adrian Oros agrárminiszter szerint az ország a napraforgótermés csupán egyharmadát képes feldolgozni. A kapacitás növelésére lehet uniós támogatásokat lehívni, akár raktározó egységek létesítésére is. A feldolgozással, raktározással lehet plusz értéket előállítani, stabilizálni az árakat. Az árak alakulásáról szólva elmondta: a kukorica, napraforgó árát több tényező befolyásolja, nem csak attól függ, mi történik egy adott országban. A globális gazdaságban az ár a terméstől és a termény tőzsdei értékesítésének alakulásától függ.

hirek/2021/szeptember/15/kovacs-otto.jpg
Kovács Ottó falugazdász

Elek György

Érkezik a költségvetés-kiegészítés
A kormány múlt heti költségvetés-kiigazítása nyomán Szatmár megyébe több mint 40 millió lej támogatás érkezik. Az alábbiakban arról kérdeztük a polgármesterek, mire fordítják a kapott összeget.
Rekordtermés után drágulás: de miért?
Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának RMDSZ-es alelnöke az élelmiszerárak emelésének okairól és hátteréről, valamint a megye Szatmári Termék védjeggyel ellátott termékeinek forgalmazási lehetőségeiről nyilatkozott lapunknak.
Akarták a Transurbant vidékre
Azt hiszem, nyugodtan ki lehet jelenteni: elégedetlenek a vidékiek a buszjáratokkal. És ez érvényes nemcsak az utasokra, hanem a polgármesterekre is, sokan szeretnének megválni a mikrobuszosoktól.
Cookie