×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
22 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Augusztus 10-ig várják a búzaadományokat a szervezők

2020.08.01 - 14:48
Megosztás:
 • Augusztus 10-ig várják a búzaadományokat a szervezők
  A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók, amit lisztté őrölve a hátrányos helyzetben élő magyar gyermekekhez, családokhoz juttatnak el.

   

  A Magyar Örökség Díjjal büszkélkedő program szervezését és lebonyolítását immár több éve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány végzi. „Nekünk, magyaroknak szerte a világon közös a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is. »Mi ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk, mivel mindnyájan egy kenyérből részesülünk« — áll Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt levelében. Meggyőződésem, hogy amint a keresztények Krisztusban mint kenyérben egyesülnek egy testté, úgy válunk mi, magyarok egységgé a Magyarok Kenyerében” — áll a gyűjtést szervezők közleményében. A Magyarok Kenyere programban először vesz részt és gyűjt több megyében is — Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben — a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület. A tavalyi esztendőben csak Szatmár megyében hirdettek gyűjtést, melynek eredményeképpen 4560 kg búzát sikerült összegyűjteni. A 3150 kg lisztet a Máltai Szeretetszolgálat és az Oikodomos Alapítvány kapta. A 2020-as esztendőben a fent említett szociális tevékenységet végző szervezetek idén is számíthatnak a felajánlásokra, illetve a Böjte Csaba szerzetes által alapított Szent Ferenc Alapítvány is részesül az adományból. Továbbá a Nagykárolyi és a Szatmári Református Egyházmegye 34 gyülekezetének ajánlottak fel úrvacsorai kenyeret új kenyér ünnepére. Ily módon — még ha képletesen is — még több ember részesült az adományokból. Az Összetartozás évében a rendezvény üzenete az összefogás és a magyarok közötti szolidaritás fontosságának hangsúlyozása. A tavalyi esztendő mind a felajánlott búzát (közel 800 tonna), mind a szétosztott lisztet (472 tonna), mind az adományozók számát (több mint 5700 felajánló) tekintve rekordot hozott, ami jelzi a magyar gazdálkodók elkötelezettségét és egységét. Az adományozással mintegy 80 ezer gyermek kapott élelmet és részesült a gondoskodás, összetartozás érzéséből.

  „Valljuk, hogy a világ magyarsága a közmondás szavaival élve »egy kenyéren van«, amely — a 15 millió magyart szimbolizálva — 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összetartozás. Minden jó szándékú honfitársunk segítségét várjuk és köszönjük, hiszen ennek nyomán írhatjuk tovább együtt a Magyarok Kenyerének, ennek a valódi és a maga nemében egyedülálló Kárpát-medencei sikertörténetnek a lapjait” — áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

  Szatmár megyében augusztus 10-ig gyűjtik a búzát, a gyűjtőpontok listája elérhető www.partiumigazda.ro oldalon.


   

  Cookie