×
2020. 08 10.
Hétfő
Lörinc
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Augusztusban beindul a mobil étkezde Szatmárnémetiben

2020.07.31 - 15:00
Megosztás:
 • Augusztusban beindul a mobil étkezde Szatmárnémetiben
  Két évig havi 40 szatmárnémeti szépkorú számára biztosít házhoz szállítással meleg ebédet a Caritas, továbbá kiegészítő szociális szolgáltatásokat a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS).

  Tavaly nyáron kezdődött el a Szépkorúan is aktívan elnevezésű POCU-projekt gyakorlatba ültetése azzal a céllal, hogy a 2022-es év közepéig legalább 164 szatmárnémeti idős életminősége terén hozzon reális, pozitív irányú változást. A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság mint főpályázó és együttműködő partnere, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet két új, az idősek igényeihez igazodó szociális szolgáltatás létrehozását és működtetését vállalta fel a projekt keretében, éspedig egy idősklubét, amely a DAS égisze alatt működik majd, valamint egy mobil étkezdéét, amely a Caritas szatmárnémeti szociális konyhájának új szolgáltatása lesz.

  A projekt indulásakor — 1 évvel ezelőtt — senki sem sejthette, hogy megjelenik életünkben a koronavírus, és a betervezett tevékenységeket a pandémia terjedésének korlátozására meghozott intézkedések függvényében kell majd halasztani, áttervezni, adaptálni. A pályázat célcsoportját ugyanis a fertőzésveszélynek leginkább kitett kategória, a 65 évnél idősebb személyek képezik. A felmerült nehézségek ellenére a projektben részt vevő szakemberek töretlen lelkesedéssel folytatják a munkát, a kialakult járványhelyzetet kihívásként kezelve, hiszen a pandémia folytán még nagyobb szükség lett a projekt keretében létrehozandó szolgáltatásokra.

  A Caritas szatmárnémeti szociális konyhája huszonnyolc éve biztosít meleg ebédet nehéz anyagi helyzetben lévő személyeknek, és tette ezt a szükség- és a készenléti állapot ideje alatt is. Augusztustól az Európai Szociális Alapból társfinanszírozott POCU-projektnek köszönhetően új szolgáltatással bővül a szociális konyha tevékenysége: mobil étkezde indul. Az új, akkreditált szociális szolgáltatás révén két évig havonta negyven, Szatmárnémetiben élő szépkorú számára készít és szállít házhoz rendszeresen meleg ebédet a Caritas. Az idősek a DAS és a Caritas nyilvántartásából lettek kiválasztva, tekintettel a pályázatban megjelölt kritériumokra, azaz a kedvezményezettek 65 évnél idősebb, a szegénység veszélyének kitett, otthonukhoz/ágyhoz kötött, családjuk támogatását nélkülöző személyek, akik nem képesek biztosítani maguk számára a megfelelő napi élelmet. A projekt időtartama alatt a mobil étkezde szolgáltatásaiban részesülő idősek jegyzéke folyamatosan frissül majd — azok helyét, akik kikerülnek a rendszerből (mert állapotuk, helyzetük javul, és már nem lesz szükségük a szolgáltatásra, vagy családi gondozásba kerülnek, esetleg sajnálatos módon meghalnak), új kedvezményezettek vehetik majd át.

  A Szépkorúan is aktívan projekt úgy volt elgondolva, hogy komplex szolgáltatásokat nyújtson a mobil étkezde ellátottai számára, így nem csak minőségi étel előállításáról és házhoz szállításáról van szó, hanem annál sokkal többről. A kiszállítást szakképzett idősgondozó végzi, aki folyamatosan monitorizálja az idősek egészségi állapotában vagy kedélyében jelentkező változásokat. Amennyiben aggodalomra okot adó változást észlel, értesíti a megfelelő szakembert — a probléma jellegétől függően a projekt keretében alkalmazott egészségügyi asszisztenst vagy pszichológust —, aki felveszi a kapcsolatot az illetővel, és megfelelő segítségnyújtást biztosít; javasolhatja továbbá az idősek számára létrehozandó zöldszám díjmentes felhívását. Vannak olyan tervek is, amelyek szerint amennyiben igénylik, az otthonukat elhagyni nem képes, magányos időseket a DAS-idősklub önkéntesei rendszeresen meglátogatják, ilyen módon társaságot biztosítva számukra, egy kis örömöt, reményt hozva mindennapjaikba.

  A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság munkatársai bíznak abban, hogy a mobil étkezde révén sikerül jelentős mértékben javítani a szolgáltatásban részesülő idősek életminőségén, és lesznek olyan szépkorúak is, akik a rendszeresen biztosított, szeretettel készített és kiszállított étel, valamint a további szolgáltatások révén kilábalnak kiszolgáltatott helyzetükből, jobb egészségnek és kedélynek örvendenek majd, és még jó pár éven át élvezik az időskor szépségeit.

  Cookie